Nőknek

2012.09.21. 08:44

Testi és lelki megnyugvás a meditatív masszázzsal

A mai ember életéből hiányzik a megnyugvás, a lazítás. Folyamatos a‪‪‪‪‪‪‪‪‪‪‪‪‪‪gresszió, szorongás, elfojtás gyötri testünket és lelkünket.

A mai ember életéből hiányzik a megnyugvás, a lazítás. Folyamatos a‪‪‪‪‪‪‪‪‪‪‪‪‪‪gresszió, szorongás, elfojtás gyötri testünket és lelkünket.

Pár pillanatra van csak megállás, aztán folytatódik a vég nélküli hajsza az idővel, a pénzért, a felgyorsított ritmusban már egy érintésre sincs idő. Vannak olyan csendes, békés szigetek, ahol feltöltődhetünk a harc folytatására. Ilyen sziget a meditatív masszázs‏‏‏‏‏‏‏‏.

Az élhető világ káros hatásokkal terhelt, a‪‪‪‪z embert pedig maga alá gyűri a napi rohanás. Szervezetünket gyengíti a rossz minőségű étel, szenvedünk a stressztől, a nyomástól, kényszerektől, a megállás nélkül ömlő, szűrhetetlen ingerektől, az alváshiánytól. Ha eluralkodott a káosz, álljunk meg! Lazítsuk együtt masszázzsal!

Kétféle technikát különböztetünk meg

A nyugati masszázs- a svédmasszázs- az anatómiára épül, az izomcsoportokat helyezi előtérbe, asztalon végzik, és az orvostudományban is elfogadott. A keleti masszázs- például a thai vagy a mau-ri- a test teljességére reflektál, nem szedi részekre azt, legfeljebb félmasszázst alkalmaz. Utóbbi típusokat talajon végzik, és gyakran használnak hozzá meleg olajokat. A testtudatosság rendkívül fontos a keleti irányzatban, a test és lélek összeköttetésére épül ugyanis, ezáltal pedig csodás ellazulást biztosít, így kikapcsol a mindennapi életből.

Féltest masszázs

A test háti masszázsa, a hát problémás területeire koncentrál, valamit lazítja a csípőt, de érinti a farpofákat, a lábakat, a talpak külső és belső oldalát is. Nagyjából 40-45 perces művelet.

Teljes testmasszázs A hát masszázsával kezdődik, majd‪ átdolgozzák a karokat, a nyakat és a fejet, majd az arc masszírozásával fejeződik be. Időtartama 75- 80 perc is lehet.

Érintés, empátia és figyelem

„Mintha a dudáló, ingerült valóságból egy gyöngéd világba érkeznél, ahol emberszerető fények és halk zene vár. Friss illatú lepedő simogat, tiszta olajjal dörzsölnek be, majd lassan, nyugodtan végigmasszírozzák a tested. A világ eltávolodik, a nyugalom, a feléd áradó figyelem veszi át a helyét. Csupa olyan dolog, amelyre vágysz, amelyet talán már elfeledtél. Nem zaklat senki, sőt, még segítő is van melletted. A felelősség, a küzdelem erre az időre megszűnik”- avatta be lapunknak a masszázs szépségébe Balázs Gábor‪ gyógymasszőr, masszázsterapeuta.

Kiemelte, hogy a kezelés nemcsak felfrissít, megnyugtat, feltölt energiával, javítja a közérzetet, hanem a lerakódott mérgeket is távozásra kényszeríti a szervezetből, ezért rendkívül egészséges.

A meditatív masszázs hatásosabb egy átlagos éjszakai alvásnál

A teljes testi és lelki megnyugvás alapja, hogy a lágy és határozott fogásokkal kezelő masszázs, teljes mértékben ellazítja, kikapcsolja az elmét, teret engedve ezzel a léleknek. Fontos, hogy megnyugtasson, ‪‪‪ugyanis ilyenkor aktivizálódnak a test önregeneráló folyamatai.

„Amikor az elménk pihen, nem tartja cselekvési készenlétben különböző testrészeinket, így nyitja meg a lehetőséget arra, hogy a szervezet ‘önmagával azonosulhasson’. A testfelszín érintésének pozitív hatása többféleképpen jelentkezik: az ‪‪izmokat, a kötőszövetet, a bőr rétegeit, vér- és nyirokkeringést célozza‪‪. A fogások apró visszajelzésekre serkentik a testet -ahol fáj jobban, ott feszültebb-, ezzel fokozva a testtudatosságot, megkönnyítve az önregeneráló folyamatokat”- tette hozzá a Balázs Gábor. A teljes átadás olyan ‪‪‪‪‪‪‪‪‪‪‪mély, meditatív állapotot eredményez, hogy az idegrendszerünk nagymértékben képes a felhalmozott stresszt elengedni. Közben a törődés, az érintés megnyugtató érzésével pihenhetünk, sokszor mélyebben, mint egy átlagos, gondokkal terhelt éjszakai alvás során.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!