Figyelmeztetés

2022.08.02. 07:25

A Földön is érezhető lesz, hatalmas robbanás történt a Nap közelében

A szakértők szerint különleges és veszélyes esemény történt a világűrben a hétvégén. Pár napon belül az utóhatása eléri a Földet is.

Olyan hatalmas robbanás tört ki a Nap délkeleti pereme mögött július 31-én, aminek az utóhatása a Földön is érzékelhető lesz augusztus 3-án. A spaceweather.com szakértői szerint az égés a Nap anyagát az űrbe repítette. Ezt megerősítve a NASA Solar Dynamics Observatory (SDO) forró törmeléket látott elrepülni a robbanás helyszínéről - írja a Bors.

A Földön is érezteti hatását

A napviharok bizonyos zavarokat okozhatnak a Földön élő emberek számára, mivel hatással vannak az olyan eszközökre, mint a rádiók és a műholdak. Minden egyes napvihart, ami eléri a Földet, súlyossága szerint osztályoznak. Az előre jelzett jelenség várhatóan csak "G1-osztályú" lesz. 

Ez azt jelenti, hogy gyenge áramhálózati ingadozásokat okozhat, és csak csekély hatással lesz a műholdas kommunikációra is – azaz komolyabb veszélytől nem kell tartani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!