Nagyvilág

2019.02.15. 10:13

Csak elsőre tűnnek ostobaságnak: 20 hihetetlen, de igaz tény

A tudomány egyszerűen zseniális. Csakúgy, mint a most következő random tudományos érdekességek, amiket a Cracked szedett össze.

A tudomány egyszerűen zseniális. Csakúgy, mint a most következő random tudományos érdekességek, amiket a Cracked szedett össze.

20. A Nap lehet, hogy idősebb a Földnél, de az ivóvíz idősebb még a Napnál is.

19. A fém hőtágulása miatt az Eiffel-torony 15-17 centiméterrel magasabb nyáron.

18. Egy paradicsomban 7 ezerrel több gén található, mint egy emberi lényben.

17. Alaszka az USA legészakibb, legkeletibb és legnyugatibb állama. Az oké, hogy ez a legészakibb és a legnyugatibb, de vajon miért a legkeletibb? Azért, mert az Alaszkához tartozó Aleut-szigetek túllóg a nyugati hosszúság 180. fokán, így meg már átnyúlik a Föld keleti féltekéjébe.

16. Nem mindegyik végtelen ugyanakkora. Georg Cantor levezette, hogy több valós szám van, mint természetes szám, és mindkettő esetében beszélhetünk végtelen mennyiségről.

15. Több fa található a Földön (3,04 billió), mint ahány csillag van a Tejútrendszerben (nagyjából 400 milliárd).

14. Több ember él a japán fővárosban, Tokióban, mint egész Kanadában (ami Oroszország után a világ második legnagyobb országa).

13. Legyen szó akár zsiráfról, akár egérről, nagyjából az összes emlősnek ugyanannyi nyakcsontja van.

12. A Nap atmoszférája még a Földön is messze túlnyúlik - így gyakorlatilag mi magunk is a Napban élünk.

11. Egy bolha 25-ször jobban gyorsul, mint egy űrsikló. Nagyjából 7,6 centiméterre képes felugrani a talajról, ami saját testhosszának 38-szorosa, és ezalatt elképesztő, 100G-s erőhatást kell kibírnia. Az emberiség egyik legnagyobb találmánya, az űrsikló esetében ez a mennyiség 4G.

10. Ha a Vénuszon születtél volna, még azelőtt megünnepelnéd az első születésnapod, mielőtt egynapos lennél. A Vénusz a Naprendszer leglassabban forgó bolygója. Kevesebb ideig tart megtennie egy teljes kört a Nap körüli pályáján, mint ameddig egyszer teljesen körbefordul saját tengelye körül.

9. A Hubble űrtávcső valójában a múltba néz: amikor rögzít egy 100 millió fényévre lévő galaxist, a felvételen azt látjuk, hogy nézett ki az 100 millió évvel ezelőtt.

8. Egy egérpár egyetlen év alatt több mint 100 ezer utódot képes nemzeni.

7. Nem az a világ legnagyobb sivataga, amelyikre gondolsz. Az Antarktiszon található a Föld frissvíz-készletének 90 százaléka, de fagyott állapotban. Viszont mivel itt egy évben kevesebb mint 5 centiméternyi csapadék hullik, ez bolygónk legnagyobb "sivataga" is egyben.

6. A sima forró kávé hamarabb hűl ki, mint az, amelyikbe hideg tejszínt öntenek.

5. Ha összeadnánk az egész internet működtetéséhez szükséges elektronok súlyát, a végeredmény nagyjából 50 gramm körül lenne. Más szóval az internet körülbelül annyit nyom, mint egy nagyobb tojás.

4. Egy átlagos férfi 525 milliárd spermiumot állít elő élete során. Ez ötször több a Földön valaha élt emberek számánál.

3. A New York-i Grand Central vasútállomás radioaktívabb, mint egy atomerőmű, mégpedig a gránit miatt. Noha az egészségre teljesen ártalmatlan, az állomás sugárzásának mértéke mégis több az atomerőművekben engedélyezettnél.

2. A vízzel töltött lufik egy lövedéket is képesek megállítani. A víz annyira lelassítja a golyót, hogy már öt lufi is elég lehet ahhoz, hogy az teljesen megálljon (még akkor is, ha puskából lövik ki).

1. A felhő elsőre még a levegőnél is könnyebbnek tűnhet, egy átlagos példány viszont úgy 500 ezer kilogrammot nyom. Ez kétszerese a Szabadság-szobor súlyának.

Forrás: Cracked


[related-post post_id="4107560"]

[related-post post_id="4116824"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!