Nagyvilág

2018.09.16. 12:05

11 fura esküvői szokás a világ különböző részein

Vannak olyan esküvői szokások - például a lány- és legénybúcsúk, vagy a csokordobás -, amelyeket a világ legnagyobb részén ismernek és követnek a párok. Ám vannak olyanok, amelyek csak bizonyos kultúrákban és országokban vannak jelen.

Vannak olyan esküvői szokások - például a lány- és legénybúcsúk, vagy a csokordobás -, amelyeket a világ legnagyobb részén ismernek és követnek a párok. Ám vannak olyanok, amelyek csak bizonyos kultúrákban és országokban vannak jelen.

1. Favágás, Németország

Ez egy régi német hagyomány, a párnak közösen kell kettéfűrészelnie egy farönköt. Ez megmutatja, hogy a házaspár mennyire tud együttműködni, és hogyan tudnak közösen túljutni a felmerülő problémákon.

2. Két gyerek

A szudáni Nuer törzsben élő férfiak csak akkor házasodhatnak meg, ha bizonyos számú szarvasmarhát ad a menyasszonyért cserébe. Az esküvő majd csak akkor lesz sikeres, ha a feleség megszült két gyereket. Ha a nő csak egy gyermeket hoz a világra, akkor a férfi elválhat tőle. Ha a családfő meghal, akkor a fiútestvére lesz az özvegy új férje.

3. Harangtörés, Guatemala

Guatemalában az esküvői ceremónia után a fogadást a férj családi házánál tartják, ahol a háziasszony azzal köszönti az új párt, hogy összetör egy fehér harangot, ami rizzsel, liszttel és gabonával van töltve. Ez a jólétet és a bőséget szimbolizálja.

4. Menyasszonyrablás

Ez a szokás hazánkban sem ismeretlen, Európában elég elterjedt. A menyasszonyt a barátai vagy a családtagjai elrabolják, a vőlegény pedig váltságdíjat kell fizessen érte.

5. Pohártörés, zsidó hagyomány

A zsidó ceremóniák végén a házaspár rálép egy pohárra, ami egy szövetzsákban van, és összetapossák azt. Ennek több jelentése is van, egyrészt azt szimbolizálja, hogy a házasságban nem csak öröm, hanem szomorúság is van néha, másrészt pedig azt, hogy a pár tagjai kiállnak a másik mellett.

6. Sírás, Kína

Kína egyes részein él az a hagyomány, hogy a menyasszony az esküvőt megelőző hónapban minden nap sír egy órát. Tíz nappal később az édesanyja is csatlakozik hozzá, majd újabb tíz nap múlva a nagymama is. A hónap végére a család minden nőtagja együtt sír a menyasszonnyal. Ezzel az örömüket fejezik ki.

7. Henna, India

Az esküvői ceremóniát megelőző este Indiában a menyasszony családjának nőtagjai összegyűlnek, ezt Mehendinek nevezik. Ekkor egy profi hennakészítő vagy családtag hennafestékkel különböző motívumokat fest a nők kezére és lábára. A motívumok a spirituális felébredést, az örömöt és a szépséget szimbolizálják. Ez a hagyomány több ázsiai országban is népszerű.

8. Kenyér és só, Oroszország

Az esküvő után az orosz szülők kenyérrel és sóval köszöntik az ifjú párt, ezzel megmutatva a vendégszeretetüket is. A férj és a feleség mindketten törnek a kenyérből, tesznek rá sót, majd megetetik egymást. Aki a nagyobb darabot töri le, az lesz az úr a háznál.

9. Menyasszonyi baba, Puerto Rico

Puerto Ricóban szokás menyasszonyi babát készíteni. Ez egy játékbaba hasonlít a menyasszonyra, és hasonló ruhába öltöztetik fel, és amuletteket tesznek rá. Ezeket később a vendégek megkapják, cserébe pedig pénzt adnak a párnak.

10. Megköpködik a menyasszonyt, Kenya

Kenyában, a Massai törzshöz tartozó lányokat leginkább náluk sokkal öregebb férfiakhoz adják feleségül. Az esküvőn a lány apja vagy fiútestvére megköpködi a menyasszony fejét, ami áldásnak számít. Ezután a feleség a férje oldalán elhagyja a szülői házat, majd elsétál az új otthonához, legyen is az bármilyen messze.

11. Tilos a mosdó használata, Indonézia

Fotó: Flickr

Borneo szigetén a Tidong törzs egy ősi szokást követ, amely az ifjú párnak 3 napon és 3 éjszakán keresztül megtiltja a mosdó használatát. Éppen ezért az esküvő alatt a férj és a feleség nagyon keveset eszik és iszik. Hisznek benne, hogy ez a szokás egy hosszú és termékeny házasságot eredményez. Abban az esetben, ha valamelyikőjük felrúgja ezt a hagyományt, akkor balszerencsés lesz a frigyük.

Forrás: BrightSide


[related-post post_id="3767386"]

[related-post post_id="3403035"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!