Nagyvilág

2017.05.20. 16:21

Gyermeknap a nagyvilágban

Budapest, Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - A gyermekjogok védelmére hívják fel a figyelmet e napon.

Budapest, Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - A gyermekjogok védelmére hívják fel a figyelmet e napon.

A nemzetközi gyermeknapot a világ számos országában megünneplik, általában június 1-jén; azzal a céllal, hogy felhívja a figyelmet a gyermekek jogaira, sajátos világukra. Először Törökországban tartották meg 1920-ban (április 23-án). Magyarországon 1931-től ünneplik (akkor még gyermekhétnek hívták), 1950 óta már csak egy nap, május utolsó vasárnapja a gyermeknap.

Több országban november 20-ához kapcsolódóan tartják a napot. (Az ENSZ közgyűlése 1989 november 20-án fogadta el a gyermekek jogairól szóló egyezményt.)

A hidegháború idején Kelet- és Nyugat-Németországban máskor ünnepelték a gyermeknapot: keleten június 1-én, nyugaton szeptember 20-án. Japánban 1948 óta nemzeti ünnep és egyben munkaszüneti nap a gyermeknap, amit május 5-én tartanak, ezen a napon a családok papírsárkányokat reptetnek. Indiában november 14-én van gyereknap, az ország első miniszterelnökének, Pandit Jawaharlal Nehru születésének évfordulóján. Argentínában augusztus második vasárnapja a gyermeknap, Chilében augusztus első vasárnapja, Kolumbiában április utolsó hétvégéje, Kubában július harmadik vasárnapja. Brazíliában október 12., Peruban október 14., Mexikóban április 30. a gyerekeké.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!