Nagyvilág

2017.02.03. 10:19

A kicsik is igyekeznek

Budapest - Az európai kkv-k nyitottak export tevékenységük növelésére – Anglia kivételével.

Budapest - Az európai kkv-k nyitottak export tevékenységük növelésére – Anglia kivételével.

A kisebb méretű vállalatok Európa-szerte exportjuk bővítésével igyekeznek bevételeiket növelni, derül ki a UPS, a világ legnagyobb logisztikai szolgáltatójának a kutatásából. Kivéve az Egyesült Királyság, ahol a cégek exporthajlandósága csökkent a Brexit–népszavazás után.

Vízválasztó szavazás

A kutatás közel tizenháromezer európai kis- és középvállalat tulajdonosának véleményét tükrözi. Az adatok tanúsága szerint egyre növekszik azon kkv-k száma, akik exportálnak, és ezzel párhuzamosan az átlagnál magasabb bevétel-növekedésről számolnak be. A negyedik éves kutatás szerint azok a cégek, akik exportálnak, gyorsabban növekednek más cégeknél. A 2016-os eredményeket befolyásoló egyik legfőbb faktor egyértelműen a júniusi brit népszavazás volt, mely az Egyesült Királyság EU-ból való kilépéséről szólt. A szavazás előtt és után gyűjtött adatok jelentős esést mutattak az egyesült királyságbeli kkv-k exporthajlandóságában a harmadik negyedév során.

Fordított változás

Ezzel ellentétben minden egyéb piacon a változás fordított volt. Összességében a cégek 26 százaléka számított exportbővülésre a második negyedévben, míg a harmadik negyedévre a szám 33 százalékra nőtt. A változások hatására az Egyesült Királyság pozíciója az exportáló országok listájában jelentősen megváltozott. Míg korábban az ország a kontinens második leginkább exportintenzívebb piaca volt Németország után, mostanra a hatodik helyre esett vissza. A kkv szektorban működő exportőr vállalatok magasabb bevétel-növekedésről számolnak be, és sokkal bizakodóbbak a jövőbeli teljesítményükkel kapcsolatban is. – A 2016-os tanulmány azt mutatja, hogy azon kisvállalati vezetőknek több mint fele, akik a termékeik exportja mellett döntöttek, az elmúlt három évben folyamatosan növelni tudták bevételeiket. Míg azok közül, akik nem exportáltak, csak 31 százalék tudott növekedésről beszámolni.”

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!