Nagyvilág

2015.10.31. 12:35

Tűzvész pusztított egy bukaresti klubban, 27 ember meghalt

Bukarest - Tűzvész pusztított egy bukaresti belvárosi klubban péntek éjjel, az első jelentések szerint 27 ember meghalt, több mint száz megsérült - adta hírül a tragédia helyszínén Gabriel Oprea román belügyminiszter, nemzetbiztonsági miniszterelnök-helyettes.

Bukarest - Tűzvész pusztított egy bukaresti belvárosi klubban péntek éjjel, az első jelentések szerint 27 ember meghalt, több mint száz megsérült - adta hírül a tragédia helyszínén Gabriel Oprea román belügyminiszter, nemzetbiztonsági miniszterelnök-helyettes.

A klubhoz hatvan tűzoltó- és mentőautó érkezett, valamint egy kis mobil kórház. A mentőautók 88 embert szállítottak kórházba, de sokan, akik könnyebb sérüléseket, vagy füstmérgezést szenvedtek, taxikkal, vagy ismerősök autóival mentek különböző kórházakba. A baleset sérültjeinek száma eléri a másfélszázat, tíz kórház között osztották szét őket.

A Colectiv nevű szórakozóhely, ahol a tragédia történt, a román főváros központjában, a Tabacarilor utcában van. A klubban mintegy négyszáz fiatal volt: egy rockkoncertet hallgattak, amelynek szervezői látványos pirotechnikai műsort is ígértek. Bár az első hírek robbanásról szóltak, utóbb egyes hírtelevíziók a szemtanúk tanúvallomása alapján azt közölték, hogy egy szikra gyújtotta meg a színpad körüli díszletelemeket, csak utána hallottak robbanást. Más szemtanúk azt állították, hogy a színpadon használt pirotechnika okozott tüzet, amely pillanatok alatt tovaterjedt a zsúfolt terem mennyezetén. A bennlévők közül voltak, akik pár pillanatig azt hitték, a tűz is a műsor része, hamarosan azonban mindenki egymáson taposva próbált kimenekülni.

A péntek éjjel 11 óra körül keletkezett tűz okának vizsgálatát már megkezdték.

A román kormány szombaton reggel rendkívüli ülést tart a katasztrófa okán.

Raed Arafat, helyettes államtitkár, a román rohammentő-szolgálat alapítója a helyszínen rögtönzött sajtótájékoztatón elmondta: a legtöbb halottnál nem volt személyazonossági igazolvány. Az áldozatok azonosítása érdekében a hozzátartozóknak megadtak egy telefonszámot, amelyen az eltűntekről tehetnek bejelentést.

A helyettes államtitkár elmondta: a helyszíni mentés befejeződött, a bukaresti kórházakban azonban nagyon nehéz helyzet alakult ki, mivel az intenzív osztályok túlterheltek, és olyan kórházakba is érkeztek sebesültek, ahol nincs megfelelő felszerelés az égési sérülések ellátására.

A szórakozóhelyet egy régi ipari létesítményből alakították ki. A helyszíni jelentések szerint az áldozatok magas számát az is magyarázhatja, hogy nehéz volt kijutni az épületből. Az áldozatok többsége fiatal.

A belügyminisztériumban vörös riasztást adtak ki, amely azt jelenti, hogy a hatóságok bármilyen kórházi intézményt vagy szükséges szállítóeszközt igénybe vehetnek.

Klaus Iohannis román államfő Facebook-üzenetben adott hangot megdöbbenésének, és részvétét fejezte ki az áldozatok családjának, arról biztosítván őket, hogy a hatóságok mindent megtesznek a bajbajutottakért.

" data-width="600">

">Sunt cutremurat și profund îndurerat de tragicul eveniment care s-a produs în această seară în centrul Capitalei. Este...

- MTI -


Bukarest - A péntek esti bukaresti tűzvész áldozatainak alig egyharmadát tudták azonosítani a román hatóságok, a belvárosi szórakozóhelyen kiütött tűz 27 ember halálát okozta, közülük 17-nek a személyazonosságát nem sikerült még megállapítani - jelentette be Raed Arafat helyettes államtitkár, a román rohammentő-szolgálat alapítója szombat reggel, a román kormány mellett működő válságstáb ülése után.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!