Nagyvilág

2013.06.03. 18:50

BMI - Londoni elemzők: fordulat jelei Közép-Európa gyáriparában

London, 2013. június 3., hétfő (MTI) - Fordulatra utalnak egyes biztató jelek Közép-Európa feldolgozóiparában a múlt havi beszerzési menedzserindexek (BMI) tanúsága szerint, főleg a német kereslet erősödésének hatására, annak ellenére is, hogy a kilengésre hagyományosan hajlamos magyar ipari aktivitási mutató jelentősen visszaesett - közölték a májusról szóló hétfői BMI-adatismertetések után londoni pénzügyi elemzők.

London, 2013. június 3., hétfő (MTI) - Fordulatra utalnak egyes biztató jelek Közép-Európa feldolgozóiparában a múlt havi beszerzési menedzserindexek (BMI) tanúsága szerint, főleg a német kereslet erősödésének hatására, annak ellenére is, hogy a kilengésre hagyományosan hajlamos magyar ipari aktivitási mutató jelentősen visszaesett - közölték a májusról szóló hétfői BMI-adatismertetések után londoni pénzügyi elemzők.

William Jackson, az egyik legnagyobb citybeli gazdasági-pénzügyi elemzőház, a Capital Economics felzárkózó piacokra szakosodott vezető közgazdásza közölte, hogy a cég által Magyarországra, Csehországra, Lengyelországra, Oroszországra és Törökországra kiszámolt, súlyozva átlagolt térségi feldolgozóipari BMI-mutató 50,2-re emelkedett az előző havi 50,1-ről.

Ez arra vall, hogy az európai felzárkózó gazdaságok gyáripari szektorainak teljesítménye bővül, bár minimális mértékben, mivel "legalábbis elméletileg" az 50-es érték a választóvonal a bővülés és a visszaesés között - hangsúlyozza hétfői elemzésében Jackson.

A Capital Economics vezető londoni elemzője hozzátette, hogy a felzárkózó európai régió egészét tekintve a térségi feldolgozószektor növekedési üteme a jelek szerint még lassul is, mivel a második negyedév eddigi szakaszában a vizsgált országok havi BMI-értékeinek átlaga 50,2 a cég által az első negyedévre kiszámolt 51,2 után.

Jackson szerint ugyanakkor "a legjobb hírek Közép-Európából érkeztek", ahol a cseh gyáripari aktivitási index több mint egy éve nem mért magasságba, 50,1-re nőtt. A lengyel mutató az egy hónappal korábbi 46,9 után 48,0 volt májusban.

A Capital Economics szakelemzője kiemelte, hogy a csoporton belül Magyarország BMI-mutatója - térségbeli kivételként - visszaesett, 51,5-ről 47,0-re. Jackson hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a magyar feldolgozószektor aktivitási mérőszáma "szélsőségesen hajlamos a kilengésekre". Mindazonáltal az Európai Bizottság gyáripari bizalmi felmérése, amely általában stabilabb teljesítményjelző, Magyarország esetében a múlt hónapban erősödött - tette hozzá a londoni közgazdász.

A City egyik legnagyobb befektetési bankcsoportja, a Barclays felzárkózó piacokkal foglalkozó vezető közgazdászai is annak a véleményüknek adtak hangot hétfői értékelésükben, hogy a magyar BMI-érték változatlanul "kivételes mértékű kilengésekre" hajlamos.

A Barclays londoni elemzői közölték, hogy a ház emiatt "csökkentett fontosságot" tulajdonít a magyar feldolgozóipar esetében ennek az aktivitási mérőszámnak.

A cég az általa vizsgált felzárkózó térségre - amelybe Közép-Európa, Oroszország és Törökország mellett Dél-Afrika is beletartozik - 50,1-es átlagos súlyozott BMI-értéket mutatott ki májusra az áprilisi 50,2 után. A Barclays elemzői szerint a cég számítási módszerével kialakított gyáripari aktivitási átlagmutató tavaly december óta most a legalacsonyabb ebben az országcsoportban.

A Goldman Sachs bankcsoport londoni befektetési részlegének felzárkózó gazdaságokra szakosodott elemzői is azt közölték a közép-európai BMI-mutatók hétfői ismertetéséhez fűzött értékelésükben, hogy Magyarország esetében ennek az egy gyenge adatnak nem tulajdonítanak túl nagy jelentőséget, ez az aktivitási jelzőszám ugyanis a magyar feldolgozószektorban "nagyon erős kilengésekre" hajlamos, ezért ennél több adat szükséges annak tényszerű megállapításához, hogy a magyar ipari szektorban kedvezőtlen folyamatok zajlanak.

A ház szakértői szerint ugyanakkor a széles bázisú májusi gyengülés "nem fest jól" a várható második negyedévi magyarországi számokat tekintve.

A globális feldolgozó szektor egészének aktivitása - jóllehet élénkült valamelyest - továbbra is meglehetősen lanyha.

A JP Morgan pénzügyi szolgáltató csoport minden hónapban közzéteszi a legnagyobb nemzetgazdaságok feldolgozóipari ágazatainak egyéni teljesítményadataiból összesített, a világgazdaság egészére kivetített saját beszerzési menedzserindexét. A májusról szóló felmérés alapján a ház által súlyozott átlagolással képzett mutató a JP Morgan szakelemzőinek hétfői ismertetése szerint 0,2 ponttal 50,6 pontra javult.

A cég számítási módszertana szerint a múlt havi globális gyáripari BMI-mutató kibocsátási részindexe - amely 0,2 százalékos emelkedéssel 51,4 volt - éves szintre kivetítve a világgazdaság feldolgozószektorának 2,2 százalékos teljesítménybővülésére utal.

A JP Morgan szakelemzői kiemelték ugyanakkor, hogy több előremutató részindex "mérsékelt, de biztató" javulást jelez, különösen az új megrendeléseké, amely 0,6 ponttal 51,4-re emelkedett, és a késztermékek raktárkészlet-állományáé, amely 0,3 ponttal 49,4-re csökkent.

A rendelésállomány/raktárkészlet ráta ebből levezethető növekedése annak előjele lehet, hogy az átfogó globális gyáripari BMI-mutató és így az ipari termelés növekedési üteme a következő néhány hónapban emelkedhet - hangsúlyozzák a JP Morgan szakértői.

 - MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!