Nagyvilág

2013.05.21. 17:55

Londoni elemzők: lassul Kelet-Európában a banki finanszírozás-szűkítés

London, 2013. május 21., kedd (MTI) - Londoni pénzügyi elemzők keddi helyzetértékelése szerint számottevően lassult az év eleje óta a nyugat-európai tulajdonos bankok által a közép- és kelet-európai érdekeltségeknek nyújtott finanszírozások szűkítési folyamata, és ez a kedvező fordulat különösen Magyarországon érződik.

London, 2013. május 21., kedd (MTI) - Londoni pénzügyi elemzők keddi helyzetértékelése szerint számottevően lassult az év eleje óta a nyugat-európai tulajdonos bankok által a közép- és kelet-európai érdekeltségeknek nyújtott finanszírozások szűkítési folyamata, és ez a kedvező fordulat különösen Magyarországon érződik.

Az egyik legnagyobb citybeli pénzügyi-gazdasági elemzőcsoport, a Capital Economics közgazdászai befektetőknek összeállított elemzésükben kimutatták, hogy a nyugat-európai anyabankok közép- és kelet-európai kitettségeinek leépítési folyamata a térségen belül Magyarországot érintette a legsúlyosabban. A ház adatai szerint 2011 közepe óta a magyar bankrendszertől hozzávetőleg 12 milliárd euró külső finanszírozást vontak meg; ez az érintett bankok teljes kötelezettségállományának 9 százalékát tette ki.

A Capital Economics londoni elemzői szerint azonban "a jó hír az", hogy az euróövezetet sújtó piaci feszültségek 2012 közepe óta tartó enyhülése nyomán érezhetően javult az európai felzárkózó gazdaságok bankrendszereinek külső finanszírozási környezete is. Ezt jelzi, hogy a térségi bankok külső finanszírozási forrásainak szűkítési folyamata az elmúlt hónapokban a korábbinál már sokkal lassabb volt, különösen Magyarországon és Lengyelországban.

A külső finanszírozás eddig is jóval stabilabb volt Romániában és Csehországban. Csehország esetében ez "nem túl meglepő", a cseh bankrendszer likviditása ugyanis igen erőteljes, és a cseh pénzügyi szektorban nincsenek meg azok a sebezhetőségek, amelyek a térség többi gazdaságának bankrendszereit jellemzik - hangsúlyozták keddi elemzésükben a Capital Economics londoni szakértői.

A ház szerint ugyanakkor a román bankrendszer helyzete jobb a vártnál, annak ellenére is, hogy a román bankok kinnlevőségi portfolióiban jelentős a devizaalapú hitelek aránya, és a bankszektor erősen függ a - főleg olasz és görög - tulajdonos bankok finanszírozásától.

A Capital Economics londoni szakelemzői szerint biztató az is, hogy a térségi bankrendszerek betétállománya "tisztes ütemben", éves átlagot számolva hozzávetőleg 5 százalékkal növekszik, "még Magyarországon is", pedig a magyar bankrendszer a legutóbbi időkig is csak küszködések árán tudta növelni betétállományát.

A betétállományok stabilabb finanszírozási forrást jelentenek a tulajdonosi hitelnél, ugyanakkor Magyarországnak, Lengyelországnak, és főleg Romániának még igen hosszú utat kell megtennie addig, hogy a hitelkihelyezéseket teljes mértékben a hazai betétállományokból tudják finanszírozni. Ráadásul ezek a gazdaságok továbbra is sebezhetők egy esetleges hitelpiaci krachtól, ha valamely külső sokk érné őket - áll a Capital Economics keddi londoni helyzetértékelésében.

A cég szakértői szerint azonban az összkép azt mutatja, hogy a tulajdonos bankok forrásszűkítő hatású tőkeáttétel-leépítési folyamatának intenzitása most már enyhül, és ennek révén az alig egy évvel ezelőttinél is már sokkal kisebb egy fájdalmas bankválság kockázata a térségben.

Az a tény viszont, hogy a kitettségek leépítési folyamata még mindig tart, és ehhez - a pénzügyi válság előtti, robbanásszerűen bővülő hitelkiáramlás örökségeként - magas arányú nem teljesítő kinnlevőség-állomány társul, azt jelenti, hogy a térség gazdaságaiban még egy ideig feszesek maradnak a hitelkondíciók - jósolták keddi elemzésükben a Capital Economics londoni közgazdászai.

A régió bankrendszereinek hazai működési környezete más nagy londoni házak előrejelzései szerint sem javul jelentősebben rövid távon.

A Standard & Poor s nemzetközi hitelminősítő közgazdászai a cég néhány hete Londonban ismertetett átfogó szektorelemzésében azt jósolták, hogy Közép- és Kelet-Európa gyenge gazdasági kilátásai miatt a térség bankszektorai valószínűleg még az idei év egészében is a rossz kinnlevőségek magas arányától, jelentős hitelveszteségektől és gyenge hitelkereslettől szenvednek majd.

A Standard & Poor s szerint a cég által vizsgált országcsoporton belül 2013-ban is a magyar és a szlovén bankrendszer marad a legsebezhetőbb.

Az S&P elemzői közölték: azzal számolnak, hogy e két országban a bankszektorok nem teljesítő kinnlevőség-rátája az idén megközelíti vagy meghaladja a 20 százalékot.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!