Nagyvilág

2013.05.29. 11:01

A fiatal egyetemi oktatók ideológiai nevelését tökéletesítené a kínai vezetés

Sanghaj, 2013. május 29., szerda (MTI) - A túlságosan is "elnyugatosodott" felsőoktatási intézmények fiatal oktatói számára tett közzé irányelveket kedden a kínai vezetés, a tanárok ideológiai és politikai nevelésének tökéletesítése érdekében - olvasható szerdai kínai sajtójelentésekben.

Sanghaj, 2013. május 29., szerda (MTI) - A túlságosan is "elnyugatosodott" felsőoktatási intézmények fiatal oktatói számára tett közzé irányelveket kedden a kínai vezetés, a tanárok ideológiai és politikai nevelésének tökéletesítése érdekében - olvasható szerdai kínai sajtójelentésekben.

A Kínai Kommunista Párt (KKP) központi szervezeti irodája, propagandaosztálya, valamint az oktatási minisztérium által közösen jegyzett dokumentum a helyi pártszervezeteket és oktatási intézményeket szólítja fel arra, hogy 16 irányelvet szem előtt tartva figyeljék és erősítsék a fiatal főiskolai és egyetemi tanárok kommunista ideológiai és politikai nevelését.

Az oktatási minisztérium statisztikái szerint a felsőoktatási intézményekben tanítók 60 százaléka 40 év alatti a szárazföldi Kína területén. Nekik kiemelt szerepük van a fiatal értelmiségiek szemléletének formálásában - áll a dokumentumban -, mivel korban közel állnak tanítványaikhoz, befolyásuk jelentős.

Az irányelvek szerint az egyetemi pártszervezetek képviselőinek minden lehetséges csatornát, beleértve az új szociális médiaplatformokat és az internetet is, fel kell használniuk a fiatal oktatók "helyes ideológiákkal való ellátására". A párt segít a fiatal tanárok életszínvonalának emelésében, a gyermekeik oktatását érintő problémák megoldásában és előrelépési lehetőségeik kiszélesítésében, amennyiben a helyes kommunista ideológiát követik - áll a dokumentumban.

Az irányelvekkel kapcsolatos szerdai írásában a Global Times című központi napilap arra hívja fel a figyelmet, hogy a kínai egyetemek túlságosan is "elnyugatosodottak", a nyugati értékek kifejezőjévé váltak. A "terület visszaszerzése" a közvélekedés jelentős javulását vonhatja maga után - írja a lap. Az egyetemeken képviselt ideológia fő hordozójaként a fiatal tanárok hozzáállása meghatározó, munkájuk javítása érdekében közös nevezőre kell hozni egyéni érdekeiket és a kínai politikai fejlődési utat, ideológiai és oktatási normarendszer kidolgozása szükséges - írja a lap.

A fiatal oktatók ideológiai nevelésének erősítésére irányuló irányelvek egy korábbi, szintén az egyetemi szféra szabadságát szűkítő utasítást követnek. Május közepén a hongkongi South China Morning Post az elsők közt számolt be arról, hogy informátorai szerint - egy bizalmasnak minősített, s a felsőoktatási intézmények szűk körű vezetéseinek szánt dokumentumban - a kínai kormány hét témát kerülendőnek minősített az ország egyetemein. A témák közt a polgári jogok, a sajtószabadság, az egyetemes értékek, az igazságügyi szervek függetlensége és a KKP korábbi hibáinak ismertetése is szerepel - írta a South China Morning Post a fennmaradó két téma említése nélkül.

- MTI -

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!