Nagyvilág

2013.04.16. 13:42

Szigorúbban szabályozzák a jövőben a tartományok hitelfelvételét Kínában

Sanghaj, 2013. április 16., kedd (MTI) - A korábbinál is szigorúbb feltételekkel kaphatnak hitelt a kínai tartományok, miután jelentős mértékben bővült a hitelek mértéke márciusban - adta hírül a China Daily napilap.

Sanghaj, 2013. április 16., kedd (MTI) - A korábbinál is szigorúbb feltételekkel kaphatnak hitelt a kínai tartományok, miután jelentős mértékben bővült a hitelek mértéke márciusban - adta hírül a China Daily napilap.

A Kínai Banki Szabályozó Bizottság (CBRC) által közzétett új szabályozás szerint a kereskedelmi bankok kötelesek ésszerű keretek közé szorítani a tartományi kormányzatok befektetéseinek finanszírozását lebonyolító ügynökségek és más platformok számára kiutalt hiteleiket. A jövőben nem fedezhetők teljes mértékben aktív pénzáramlással (cash flow) ezek a hitelek, a hitel-eszköz arány pedig legfeljebb 80 százalékos lehet. Ezen túl a pénzintézetek nem nyújthatnak garanciát a finanszírozási platformok által felvett hitelekre - áll az új szabályozásban.

A hatóság a jövőben a korábbinál fokozottabban kívánja figyelemmel követni a bankok által finanszírozott tartományi adósságállomány mértékét, így a pénzintézetek számára a kereskedelmi kölcsönökön túl a tartományi számlákba más értékesített pénzügyi eszköz beleszámolását is előírta. A CBRC tartományi szintű irodáinak feladatul adta annak a vizsgálatát is, hogy a tartományi hitelek milyen arányban bizonyulnak visszafizethetőnek, vagyis mennyire egészséges az egyes helyi kormányok pénzügyi helyzete.

Az intézkedések azt követően láttak napvilágot, hogy a központi bank közzétette a bankok által nyújtott új kölcsönök márciusi statisztikáit. Eszerint a pénzintézetek összesen 1,06 ezer milliárd jüant (1 jüan mintegy 37 forint) utaltak ki előző hónapban, több mint másfélszeresét a februári 620 milliárdnak.

A tartományi hitelállomány évek óta komoly aggodalmakat okoz Kínában. A gazdaság lassulását, a gazdasági szerkezetátalakítást és az ingatlanpiac lehűlését szenvedő tartományok fizetőképességének megingása, a hitelek nagyarányú bedőlése az egész kínai pénzügyi rendszerre destablizáló erőként hathat, ezért ezt számos gazdaságelemző a legnagyobb veszélyforrások egyikeként említi. A Fitch nemzetközi hitelminősítő egy január eleji jelentésében úgy fogalmaz: a növekvő hitelállomány, s főleg a helyi hitelek jelentette veszélyek, az ország növekedése elé is akadályokat állít, de annak további nagyütemű bővülése az ország szuverén hitelbesorolásán is ronthat. A Fitch a múlt héten éppen a tartományi hitelállomány miatti aggodalmak miatt rontott az ország hosszútávú jüanalapú hitelbesorolásán.

- MTI -

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!