Nagyvilág

2013.04.05. 12:54

A Nyíregyházi Főiskola hallgatóinak éremművészeti sikere Angliában

Nyíregyháza - A Nagy Lajos Imre szobrászművész, főiskolai tanár műhelyében tanuló hallgatóink nagy bemutatkozási lehetőséget kaptak: Marcy Leavitt Bourne művészeti író, a Brit Éremművészek Egyesületének (<strong>British Art Medal Society - BAMS</strong>) titkára meghívására részt vehettek a kortárs éremművészet hallgatói érem programjában.

Nyíregyháza - A Nagy Lajos Imre szobrászművész, főiskolai tanár műhelyében tanuló hallgatóink nagy bemutatkozási lehetőséget kaptak: Marcy Leavitt Bourne művészeti író, a Brit Éremművészek Egyesületének (British Art Medal Society - BAMS) titkára meghívására részt vehettek a kortárs éremművészet hallgatói érem programjában.2013-ban már huszadik alkalommal szervezték meg a megmérettetést Angliában, melyre az ottani művészeti főiskolák, egyetemek hallgatóin kívül minden alkalommal meghívnak egy külföldi művészeti főiskolát. Magyarországról a Nyíregyházi Főiskola hallgatói (Nagy Lajos Imre és tanítványai) az első meghívottak, akik részt vehetnek a programban, így az ország számára is különleges jelentőséggel bírt e szakmai invitálás, mellyel elismerték az ott folyó művészeti munkát is. Minden meghívott felsőoktatási intézmény maximum 15-15 öntött bronzéremmel (előlap+hátlap) szerepelhet a kiállításon, melyet általában valamelyik brit művészeti főiskolán rendeznek meg.

Az előzetes felkérést követően 2012 októberében Marcy Leavitt Bourne a Nyíregyházi Főiskolán járt, hogy tájékoztatást adjon a részvétel feltételeiről, egyúttal előadást tartott a kortárs brit éremművészetről és bemutatta a korábbi hallgatói érem-programban legjobbnak tartott alkotásokat is. Ezen személyes inspiráció hatására, Nagy Lajos Imre irányításával a nyíregyházi intézmény hallgatói közül tízen kapcsolódtak be a munkába, környezetkultúra, képi ábrázolás és plasztikai ábrázolás szakosok is. Mivel a plasztikai ábrázolás szakosokon kívül a hallgatók többsége még soha nem csinált ilyesmit, így számukra külön kihívás volt a verseny.

Az elkészült munkákat 2013. február 8-ig kellett elküldeni Londonba, a pályázatra érkezett 126 érmet a British Múzeum érmészeti osztályán értékelték, zsűrizték, majd döntöttek a későbbi elismerésről, a díjátadóra március 12-én került sor a Harrow Schoolban. Az angliai főiskolák hallgatói között különböző díjakat osztanak ki, míg „legjobb vendég” különdíját (Best Guest Prize) idén Radics István kapta. A zsűrizett érmeket Londonban, az Aranyműves Központban (Goldsmiths’ Centre) fogják bemutatni április 17. és május 16. között, egyúttal a kiállításhoz katalógust adnak ki, melyben szerepelnek a díjazott munkák, illetve a nyíregyházi alkotók névsora, valamint a legjobbnak ítélt alkotások reprodukcióját is közzé teszik. A hallgatói érem programról a THE MEDAL című, a BAMS, a British Múzeum és a FIDEM gondozásában évente kétszer megjelenő reprezentatív folyóiratban is beszámolnak.

A versenyen való részvétel igazi csapatmunka, hiszen az alkotók mögött komoly támogatók álltak. A magyar részvevők közül sikeresen szerepeltek: Diószegi Diana, Henzler Anna, Kulik Krisztina, Molnár Bianka, Sárközi Anna. A zsűri külön kiemelte Czip Gergő, Csernok Tibor, Nagy Natália, Egri Zita munkáit, illetve a különdíjat kapott Radics István alkotását.

- Béres Tamás -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!