Nagyvilág

2012.09.14. 14:37

Az anglikán Püspökök Háza támogatja a nők püspökké szentelését

London, 2012. szeptember 14., péntek (MTI) - Az anglikán Püspökök Háza döntő többséggel határozott annak a jogszabálynak a megalkotásáról, amely engedélyezné a nők püspökké szentelését.

London, 2012. szeptember 14., péntek (MTI) - Az anglikán Püspökök Háza döntő többséggel határozott annak a jogszabálynak a megalkotásáról, amely engedélyezné a nők püspökké szentelését.A Püspökök Háza novemberben kívánja benyújtani a törvényjavaslatot az Anglikán Egyház általános szinódusának végső jóváhagyásra. A SIR katolikus hírportál idézte Rowan Williams Canterburyi érseket, aki emlékeztetett: a nők számára 1994-től engedélyezték a papságot az Anglikán Egyházban, a papi szolgálat ezáltal sokat gazdagodott.

"Egyre nyilvánvalóbbá vált mindannyiunk számára, hogy a nők püspökké szentelésének tilalma olyan helyzet, amit meg kell szüntetni" - fejtette ki az érsek. Hozzátette: ezt a javaslatot nehéz folyamat révén lehet csak megvalósítani, többször el is akadt a különböző - a konzervatívok és liberálisok közötti - nézetek ütközése miatt az Anglikán Egyházon és általában az anglikán közösségen belül. Williams elmondta: a püspökök támogatták a széles körű konzultációt ebben a kérdésben.

"Úgy vélem, eljött az idő, hogy az Anglikán Egyházban női püspökök is szolgálhassanak, remélem, hogy a törvény novemberben életbe is léphet" - mondta az érsek. A jogszabályról döntő szavazásra az Anglikán Egyház általános zsinatán kerül sor, amelyet november 19. és 21. között tartanak Londonban. A törvény elfogadásához azonban kétharmados többségre van szükség.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!