Nagyvilág

2012.07.23. 10:33

Szíria - EU-miniszterek: növelni kell a nyomást a rezsimre

Brüsszel, 2012. július 23., hétfő (MTI) - Növelnie kell a nyomást a szíriai rezsimre az Európai Uniónak - hangsúlyozta hétfőn Brüsszelben az uniós külügyminiszteri értekezlet több résztvevője.

Brüsszel, 2012. július 23., hétfő (MTI) - Növelnie kell a nyomást a szíriai rezsimre az Európai Uniónak - hangsúlyozta hétfőn Brüsszelben az uniós külügyminiszteri értekezlet több résztvevője.A tanácskozáson elnöklő Catherine Ashton kül- és biztonságpolitikai főképviselő azt is kijelentette, hogy Szíriában a helyzet rettenetes, Bassár el-Aszad elnöknek mielőbb távoznia kell a hatalomból.

Uniós források szerint Brüsszelben alacsonyabb szinten hétfő reggel már meg is született a megállapodás a Damaszkusz elleni szankciók szigorításáról, és ezt várhatóan a miniszterek is jóváhagyják a nap folyamán.

Laurent Fabius francia külügyminiszter már egy múlt heti nyilatkozatában jelezte, hogy a brüsszeli tanácskozáson a szankciók széles körű szigorítását várja, beleértve a fegyverembargó ellenőrzésének szigorítását, valamint a vízumtilalommal és a külföldi javakhoz való hozzáférés megakadályozásával sújtott személyek és cégek listájának bővítését is.

A luxemburgi Jean Asselborn azt közölte, hogy a szíriai légitársaságnak is megtiltják, hogy Európában közlekedjen.

Kiderült a nyilatkozatokból, hogy a miniszterek már készülnek a mostani rezsim utáni időszakra is.

A svéd Carl Bildt úgy fogalmazott: a jelenlegi vezetés menni fog; még nem tudni ugyan, hogy mikor, de már megkezdik a felkészülést az azt követő helyzetre.

Ashton sürgette, hogy az ellenzéki csoportok működjenek jobban együtt, és próbáljanak meg közösen fórumot teremteni a majdani átmenet irányításához.

A miniszterek azt is jelezték, hogy gondolni kell a humanitárius helyzetre és a menekültekre is. Mind Fabius, mind William Hague brit külügyminiszter kitért arra, hogy haladéktalanul támogatni kell emberbaráti segélyekkel a Szíriából elmenekülőket. Azt is fontosnak tartották, hogy ebben segítsék az érintett, Szíriával szomszédos országokat.

MTI

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!