Nagyvilág

2012.07.30. 14:07

Romániai népszavazás - A majdnem végleges eredmények szerint is érvénytelen volt a referendum

Bukarest, 2012. július 30., hétfő (MTI) - Érvénytelen volt a Traian Basescu felfüggesztett államfő leváltásáról rendezett népszavazás, miután a szavazati joggal rendelkezőknek csak 46,23 százaléka jelent meg az urnák előtt - derült ki a Központi Választási Iroda (BEC) hétfő kora délutáni közléséből.

Bukarest, 2012. július 30., hétfő (MTI) - Érvénytelen volt a Traian Basescu felfüggesztett államfő leváltásáról rendezett népszavazás, miután a szavazati joggal rendelkezőknek csak 46,23 százaléka jelent meg az urnák előtt - derült ki a Központi Választási Iroda (BEC) hétfő kora délutáni közléséből.A népszavazás érvényességéhez a választói névjegyzékben szereplők felének plusz egy főnek kellett volna megjelennie az urnák előtt.

A BEC a szavazókörzetek 99,97 százalékából származó adatok feldolgozása alapján közölte az újabb részvételi adatot, amely csak minimálisan nőtt a reggel tíz órakor közölt százalékarányhoz képest. Az összesítésből még négy szavazókörzet hiányzik.

Összesen 8 millió 455 ezer 336 állampolgár adta le voksát, akik közül 7 millió 400 ezren (87,52 százalék) voksoltak Basescu leváltása mellett, 943 ezren (11,15 százalék) pedig ellene.

A BEC közölte, hogy szerdára várható a végeredmény. Leszögezték azonban, hogy a hiányzó négy szavazókörzet adatai már nem változtathatnak lényegesen a jelenlegi álláson, így a végleges eredmény közzétételéig nem lesznek újabb jelentések a részleges eredményekről.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!