Nagyvilág

2012.07.03. 17:04

Robert Fico: Szlovákia csak reformokért cserébe támogat euróövezeti társállamokat

Berlin, 2012. július 3., kedd (MTI) - Szlovákia csak akkor hajlandó további pénzügyi támogatást nyújtani euróövezeti társállamoknak, ha azok következetesen végrehajtják a reformokat - mondta Robert Fico szlovák miniszterelnök kedden Berlinben a német kancellárral folytatott megbeszélését követően.

Berlin, 2012. július 3., kedd (MTI) - Szlovákia csak akkor hajlandó további pénzügyi támogatást nyújtani euróövezeti társállamoknak, ha azok következetesen végrehajtják a reformokat - mondta Robert Fico szlovák miniszterelnök kedden Berlinben a német kancellárral folytatott megbeszélését követően.Az Angela Merkel kancellárral tartott közös sajtótájékoztatón a szlovák kormányfő elmondta: hazájában igen nehéz megmagyarázni, hogy miért kell támogatást nyújtani olyan országoknak, ahol jóval nagyobbak a fizetések. Szlovákiában az emberek "türelme elfogyott", ugyanakkor a kormány továbbra is "kiszámítható partnerként" kíván részt venni az integrációs folyamatban - hangsúlyozta Robert Fico.

Kifejtette: Szlovákia folytatja az államháztartási konszolidációt, és "ugyanezt a felelősségteljes magatartást" várja el az Európai Unió más tagállamaitól. Pozsony kiáll a szabályok "szigorú betartása mellett" - mondta Fico.

Angela Merkel hozzátette: szlovák kollegájával egyetértettek abban, hogy "több Európára van szükség, különösen az euróövezetben". Szlovákia az integráció elmélyítését illetően "nagyon nyitott", éppen úgy, mint Németország - emelte ki Merkel.

A kancellár üdvözölte, hogy Szlovákia ratifikálta az euróövezeti állandó pénzügyi stabilitási mechanizmusról (ESM) kötött szerződést. Robert Fico hozzáfűzte: a pozsonyi törvényhozásban "elsöprő többséggel" szavazták meg a kormány előterjesztését.

A szlovák miniszterelnök kifejtette: a német gazdaság "létfontosságú" a szlovák gazdaság fejlődésében. A külföldi beruházások nélkül nem növekedne a szlovák gazdaság a várt mértékben, ezért az államháztartási konszolidáció során tekintetbe veszik a külföldi befektetők szempontjait.

Hozzátette: a kormány 2013-ra 2,6 százalékos növekedést vár, ugyanakkor Görögország esetleges csődje Szlovákiát is recesszióba taszítaná, a hazai össztermék (GDP) akár 4 százalékkal is csökkenhetne ebben az esetben.

Szlovákia 2009-ben csatlakozott az euróövezethez.

A 150 tagú pozsonyi parlament június 28-án döntött az ESM-ről szóló szerződés ratifikációjáról. Összesen 143 képviselő voksolt, a kormány javaslatát 113 igen szavazattal fogadták el. A 700 milliárd eurót megmozgatni képes ESM 80 milliárd eurós saját tőkéjéhez Szlovákia 659,2 millió euróval járul hozzá.

Bálint Marcell, az MTI tudósítója jelenti.

MTI

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!