Nagyvilág

2012.07.03. 17:04

Robert Fico: Szlovákia csak reformokért cserébe támogat euróövezeti társállamokat

Berlin, 2012. július 3., kedd (MTI) - Szlovákia csak akkor hajlandó további pénzügyi támogatást nyújtani euróövezeti társállamoknak, ha azok következetesen végrehajtják a reformokat - mondta Robert Fico szlovák miniszterelnök kedden Berlinben a német kancellárral folytatott megbeszélését követően.

Berlin, 2012. július 3., kedd (MTI) - Szlovákia csak akkor hajlandó további pénzügyi támogatást nyújtani euróövezeti társállamoknak, ha azok következetesen végrehajtják a reformokat - mondta Robert Fico szlovák miniszterelnök kedden Berlinben a német kancellárral folytatott megbeszélését követően.Az Angela Merkel kancellárral tartott közös sajtótájékoztatón a szlovák kormányfő elmondta: hazájában igen nehéz megmagyarázni, hogy miért kell támogatást nyújtani olyan országoknak, ahol jóval nagyobbak a fizetések. Szlovákiában az emberek "türelme elfogyott", ugyanakkor a kormány továbbra is "kiszámítható partnerként" kíván részt venni az integrációs folyamatban - hangsúlyozta Robert Fico.

Kifejtette: Szlovákia folytatja az államháztartási konszolidációt, és "ugyanezt a felelősségteljes magatartást" várja el az Európai Unió más tagállamaitól. Pozsony kiáll a szabályok "szigorú betartása mellett" - mondta Fico.

Angela Merkel hozzátette: szlovák kollegájával egyetértettek abban, hogy "több Európára van szükség, különösen az euróövezetben". Szlovákia az integráció elmélyítését illetően "nagyon nyitott", éppen úgy, mint Németország - emelte ki Merkel.

A kancellár üdvözölte, hogy Szlovákia ratifikálta az euróövezeti állandó pénzügyi stabilitási mechanizmusról (ESM) kötött szerződést. Robert Fico hozzáfűzte: a pozsonyi törvényhozásban "elsöprő többséggel" szavazták meg a kormány előterjesztését.

A szlovák miniszterelnök kifejtette: a német gazdaság "létfontosságú" a szlovák gazdaság fejlődésében. A külföldi beruházások nélkül nem növekedne a szlovák gazdaság a várt mértékben, ezért az államháztartási konszolidáció során tekintetbe veszik a külföldi befektetők szempontjait.

Hozzátette: a kormány 2013-ra 2,6 százalékos növekedést vár, ugyanakkor Görögország esetleges csődje Szlovákiát is recesszióba taszítaná, a hazai össztermék (GDP) akár 4 százalékkal is csökkenhetne ebben az esetben.

Szlovákia 2009-ben csatlakozott az euróövezethez.

A 150 tagú pozsonyi parlament június 28-án döntött az ESM-ről szóló szerződés ratifikációjáról. Összesen 143 képviselő voksolt, a kormány javaslatát 113 igen szavazattal fogadták el. A 700 milliárd eurót megmozgatni képes ESM 80 milliárd eurós saját tőkéjéhez Szlovákia 659,2 millió euróval járul hozzá.

Bálint Marcell, az MTI tudósítója jelenti.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!