Nagyvilág

2012.07.25. 13:48

Megsemmisítette a német alkotmánybíróság a választási rendszer mandátumkiosztási szabályait

Berlin, 2012. július 25., szerda (MTI) - Megsemmisítette a német alkotmánybíróság szerdán a választási törvény mandátumkiosztási szabályait arra hivatkozva, hogy sértik a választójog egyenlőségének és a pártok esélyegyenlőségének elvét. A döntés értelmében a 2013-ban esedékes következő országos parlamenti választásig új választási törvényt kell alkotni.

Berlin, 2012. július 25., szerda (MTI) - Megsemmisítette a német alkotmánybíróság szerdán a választási törvény mandátumkiosztási szabályait arra hivatkozva, hogy sértik a választójog egyenlőségének és a pártok esélyegyenlőségének elvét. A döntés értelmében a 2013-ban esedékes következő országos parlamenti választásig új választási törvényt kell alkotni.A testület az ellenzéki szociáldemokrata párt (SPD), a Zöldek és több ezer választópolgár panaszát elbíráló ítéletében az úgynevezett többletmandátumokra vonatkozó szabályozást minősítette alkotmányellenesnek.

Az arányosságra törekvő vegyes választási rendszer az egyéni körzetek és a tartományonként felállított pártlisták kombinációjából áll. A Bundestagban - a törvényhozás alsóházában - a képviselői helyek felét az egyéni körzetekben nyertes politikusok kapják, a másik felét pedig a listás szavazatok alapján osztják ki az 5 százalékos parlamenti bejutási küszöböt átlépő pártok között.

Ugyanakkor, ha egy párt valamely tartományban több egyéni mandátumot szerez, mint amennyi a listán szerzett szavazatok százalékos megoszlása alapján járna neki, többletmandátumok jönnek létre, amelyeket a pártok megtarthatnak. A Bundestag létszáma így nem állandó, sokszor jóval több a megállapított "keretnél".

A többletmandátum intézménye mindig a nagy pártok számára előnyös, a mandátumtöbblet pedig akár a parlamenti erőviszonyokat is átalakíthatja, felülírva ezzel a választók akaratát.

Az alkotmánybíróság már 2008-ban felszólította a törvényhozást, hogy változtasson a szabályokon. A testület akkor úgy rendelkezett, hogy legkésőbb 2011. június 30-ig módosítani kell a törvényt. Az alkotmánybíróság azt még engedélyezte, hogy a 2009-es őszi választásokat az érvényben lévő törvény előírásainak megfelelően tartsák, de hangsúlyozta, hogy a 2013-as választást már a módosított törvény alapján kell megrendezni.

A testület szerdai döntésével a konzervatív-liberális kormánykoalíció 2011 végén - több hónapos késéssel -, az ellenzék támogatása nélkül keresztülvitt reformját minősítette alkotmányellenesnek. A kormányoldal a lehető legkisebb beavatkozás elvét követte, míg az ellenzéki pártok a többletmandátum intézményének eltörlését szorgalmazták.

A 2009-es választáson 24 többletmandátum keletkezett, mindegyiket a konzervatív uniópártok szerezték meg. Az alkotmánybíróság a szerdai ítéletben úgy vélte, hogy a jogintézmény alkalmazása nem ellentétes ugyan az alaptörvénnyel, de korlátok közé kell szorítani, olyan szabályokat kell bevezetni, amelyek révén legfeljebb nagyjából 15 többletmandátum jöhessen csak létre.

Bálint Marcell, az MTI tudósítója jelenti.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!