Nagyvilág

2012.07.02. 17:20

Brit bankbotrány - bűnügyi eljárás indulhat a kamatmanipuláció ügyében

London, 2012. július 2., hétfő (MTI) - Bűnügyi eljárás megindítását vette fontolóra a kibontakozó nagy-britanniai bankközi kamatmanipulációs botrány kivizsgálására a súlyos csalások felderítésére szakosodott brit nyomozóhatóság (SFO).

London, 2012. július 2., hétfő (MTI) - Bűnügyi eljárás megindítását vette fontolóra a kibontakozó nagy-britanniai bankközi kamatmanipulációs botrány kivizsgálására a súlyos csalások felderítésére szakosodott brit nyomozóhatóság (SFO).Az SFO hétfőn jelentette be, hogy az ügyben már felvette a kapcsolatot a brit pénzügyi felügyelettel (FSA), és most azt vizsgálja, hogy jogilag lehetséges-e bűnvádi eljárás megindítása az ügyben érintett bankárok ellen.

Hétfőn - a már előző nap kiszivárgott értesüléseknek megfelelően - lemondott a botrányban érintett legnagyobb pénzintézet, a Barclays bankcsoport elnöke, Marcus Agius.

Hétfői közleményében Agius elismerte, hogy a történtek a banknál eluralkodott "elfogadhatatlan magatartási normákról tanúskodnak", és az eset "pusztító erejű csapást mért a Barclays megítélésére". A távozó bankelnök elismerte azt is, hogy mindezért ő viseli a végső felelősséget, és ezért döntött úgy, hogy lemond.

A Barclays a legnagyobb pénzintézet, amelynek szerepére eddig fény derült az ügyben, de már más óriásbankok is vizsgálat alatt állnak, köztük például a Royal Bank of Scotland és az HSBC.

A brit pénzügyi felügyelet és a Barclays a múlt héten bejelentette, hogy a bank 290 millió font (csaknem 110 milliárd forint) bírságot fizet. Ez minden idők legnagyobb banki pénzbüntetése globális szinten is.

A büntetés előzményeként az FSA feltárta, hogy a Barclays befektetési ágazatának kereskedői még a 2008-2009-es pénzügyi válság előtt manipulálták a globális, illetve az euróövezeti irányadó bankközi kamatlábakat, a Libort és az Euribort.

A manipuláció célja a hatósági gyanú szerint olyan benyomás keltése volt, hogy a bank a nagybani likviditáspiacon olcsóbban tud finanszírozáshoz jutni.

A Libor - London interbank offered rate - a naponta megállapított londoni bankközi kamatláb, amelyet a kereskedelmi bankok által saját nagybani hitelköltségükről beterjesztett becslések alapján rögzítenek londoni idő szerint minden kereskedési nap délelőttjén. Ez a globális nagybani likviditáspiac legfontosabb irányadó kamatlába.

Pénzügyi szolgáltatói adatok szerint a Libor 360 ezer milliárd dollár összértékű globális pénzügyi tranzakcióhoz szolgál referenciakamatként; ez a világgazdaság teljes évi hazai össztermékének (GDP) több mint az ötszöröse. A Libor közvetlenül befolyásolhatja a bankok és egyéb pénzügyi szolgáltatók közötti pénzügyi tranzakciók értékét, közvetve pedig hatást gyakorolhat például a lakossági jelzálogkamatokra, a hitelkártya-használati díjakra, vagy akár a gépjárműhitelek kamataira.

A világ egyik legtekintélyesebb jegybankja, a Svájci Nemzeti Bank irányadó kamata is a svájci frankra számított háromhónapos londoni bankközi kamatcél.

Kertész Róbert, az MTI tudósítója jelenti.

MTI

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!