Nagyvilág

2008.10.14. 05:55

Óriási emelkedés a tokiói tőzsdén

<p>Minden idők második legnagyobb emelkedését produkálta a tokiói tőzsde kedden.</p>

Az index 13 százalékos növekedéssel reagált a világon szinte minden piacon hétfőn bekövetkezett vásárlási lázra. A tokiói Nikkei-index kedden 13,04 százalékkal emelkedett az első órákban. Ennél nagyobbat csak egyszer, 1990 október 2-án produkált a japán piac, amely helyi idő szerint dél körül már több mint 9355 ponton állt.

Hétfőn a világ csaknem valamennyi tőzsdéjén vásárlási láz kezdődött, ám Tokió nemzeti ünnep miatt zárva tartott. A Nikkei legutóbbi kereskedési napján, pénteken még az elmúlt két évtized legnagyobb zuhanását könyvelhette el, amikor 9,62 százalékkal estek a mutatók.

A többi keleti piac is megélénkült: a keddi nyitáskor Sydney, Szöul és Hongkong több mint 5 százalékkal emelkedett hétfőhöz képest.

A keddi szárnyaláshoz hozzájárult, hogy az Egyesült Államokban a Dow Jones például 11,08 százalékot emelkedett hétfőn, ilyenre 1933 óta nem volt példa. A Dow Jones a 30 legjelentősebb amerikai vállalat részvényének alakulását mutató részvényindex.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!