Nagyvilág

2008.10.27. 16:06

Az amerikaiak szerint terroristákat öltek Szíriában

<p>Az Egyesült Államok hétfőn elismerte, hogy erői behatoltak Szíriába vasárnap, Washington ugyanakkor azt közölte, egységeik terroristákra csaptak le.</p>

Damaszkusz háborús bűnnek nevezte a támadást, amelynek szerinte nyolc civil esett áldozatul. Elismerte az Egyesült Államok hétfőn, hogy katonáik vasárnap benyomultak szíriai területre, hogy "külföldi harcosokra" csapjanak le. Egy neve elhallgatását kérő magas rangú amerikai illetékes sikeresnek nevezte az akciót.

Az iraki források is elismerték a támadást, hozzátéve, hogy a határ szíriai oldaláról rendszeresen támadják területét. Ali al-Dabbagh iraki kormányszóvivő egyúttal felszólította Damaszkuszt, hogy adja ki Iraknak azt a fegyveres csoportot, amelyik 19 iraki biztonsági őrt gyilkolt meg nemrég.

Damaszkusz hétfőn háborús bűnökkel vádolta meg az Egyesült Államokat, mert szerinte nyolc szíriai civillel végeztek az amerikai katonák vasárnap, az Eufrátesz folyó partján fekvő Al-Sukkirayában. Elítélte a támadást az Arab Liga is: "ez az erőszak nem segít a régió stabilitásának megőrzésében, csak új feszültségekhez vezet" - írja hétfői közleményében a kairói székhelyű szervezet.

Ezek is érdekelhetik