Nagyvilág

2008.10.09. 19:46

A NATO hadihajókat küld a szomáliai kalózok ellen

<p>A NATO főtitkára, Jaap de Hoop Scheffer csütörtökön Budapesten hivatalosan bejelentette, hogy a szövetség hadihajókat küld Szomália partjaihoz a kalózkodás megfékezésére. Ezt a segítséget az ENSZ főtitkára, Ban Ki Mun kérte a NATO-tól - tette hozzá a főtitkár.</p>

Az észak-atlanti szövetségnek vannak hajói a térségben, ezeket hamar Szomália közelébe tudja juttatni.

NATO-tagállamok 7 katonai hajója lehet két héten belül a helyszínen és ezek részt vesznek majd a Szomáliába tartó élelmiszer-szállító hajók védelmében, közölte korábban a NATO egy szóvivője.

Ebben az évben már 32 külföldi hajót támadtak meg a kalózok. Ez kétszer annyi, mint amennyi tavaly esett áldozatul a kalózoknak. A kalózkodás rendkívül súlyos probléma, mert Szomáliában a lakosság 40 százaléka él külföldi élelmiszersegélyekből.

A NATO védelmi miniszterei Budapesten tartják kétnapos értekezletüket, amelynek napirendjén a fő kérdés az afganisztáni béketeremtés megerősítése, valamint a szövetség átalakítása, hogy megfeleljen a 21. század kihívásainak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!