Nagyvilág

2008.09.07. 13:09

Rendőrökre támadtak a túlélők az egyiptomi sziklaomlás helyszínén

<p>Kövekkel dobálták a hatóság embereit annak a Kairó közelében lévő nyomornegyednek a lakói, amelyre hatalmas sziklák omlottak szombaton.</p>

A kőtömbök egész családokat temettek maguk alá. Az elkeseredett lakók elégedetlenek a mentés ütemével és hatékonyságával. Még akár ötszázan is lehetnek a romok alatt.

Az AFP hírügynökség úgy tudja: felszólították a tébláboló embereket, hogy hagyják el a területet, és engedjék a mentőegységeket dolgozni. Vasárnap délig 31 holttestet találtak, 47 sérültet ápolnak, közülük többeknek az állapota válságos.

Vasárnap reggelig még nem jutottak el a helyszínre a daruk és egyéb nehézgépek. A mentést végzők puszta kézzel próbálnak utat vágni a törmelékben. Mentőkutyák is kutatnak a túlélők után.

Hoszni Mubarak egyiptomi elnök elrendelte, hogy a kormány bizosítson szállást a fedél nélkül maradtaknak, és folyósítson kárpótlást az áldozatok családtagjainak.

A Mukattam-hegyből egy 60-szor 15 méteres szikatömb szakadt le, több darabban. Az AFP úgy tudja, hogy 35 lakóházat temettek maguk alá a hatalmas kövek. Becslések szerint ötszázan lehetnek még a romok alatt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!