Nagyvilág

2008.09.08. 07:51

Partot ért Kubában az Ike

<p>Helyi idő szerint vasárnap este elérte Kubát az Ike névre keresztelt hurrikán.</p>

Az ötfokozatú Saffir-Simpson skála szerinti hármas erősségű vihar eddig legkevesebb 47 áldozatot követelt a karibi térségben. Az Ike - amely egy héten belül a második nagyobb vihar a szigetországban - az ország keleti, Holguin tartományában csapott le a szárazföldre - közölte a kubai meteorológiai szolgálat. Jose Rubiera, a szervezet vezetője szerint a vihart óránkénti 195 kilométeres sebességű széllökések kísérik.

Eközben tovább nőtt a hurrikán áldozatainak száma Haitin, ahol Cabaret faluban a legfrissebb információk szerint 47-en vesztették életüket - közölte az ország miniszterelnöke, Michele Pierre-Louis. A térségben - amely még a Hanna néhány nappal ezelőtti pusztításából sem gyógyult föl teljesen - ráadásul az áradó folyók miatt számos lakóépület került veszélybe.

Haitin az Ike három hét alatt a negyedik nagyobb vihar volt. Korábban a Fay trópusi vihar, a Gustav hurrikán, majd a Hanna trópusi vihar összesen több mint 250 ember halálát okozta az országban.

A hurrikánszezonnak ráadásul még nincs vége: már kialakult az Atlanti-óceán keleti részén az újabb, Josephine névre keresztelt trópusi vihar, amely jelenleg nyugat-északnyugat felé tart.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!