Nagyvilág

2008.09.27. 10:55

Elengedhetetlennek tűnik a migráció az európai munkapiacon

<p>Európában 2030-ra 50 millióval kevesebb gazdaságilag aktív személy lesz, ezért a nemzeti munkapiacokon további munkaerő-bevándorlás várható - jelentette ki Vladimír Špidla, az Európai Unió munkaügyekért is felelős főbiztosa a "Munkalehetőségek hiányától a képzett munkaerő hiányáig" című, péntek este zárult pozsonyi nemzetközi konferencián.<BR /></p>

Špidla hangsúlyozta, a bevándorlóknak a nemzeti munkapiacokon ugyanolyan kötelezettségeket kell vállniuk, de jogegyenlőségüket is biztosítani kell.

Fontos, hogy a munkahely-változtatás teljes joga is megillesse őket - fejtette ki az uniós főbiztos -, ellenkező esetben ugyanis előfordulhat, hogy eredeti munkaadójuktól vállnak függővé.

Az uniós tisztségviselő szerint az EU-tagországok közt a jövőben a párbeszéden alapuló, még hatékonyabb koordinációra van szükség.

A konferencia több felszólalója is szólt arról a kedvező folyamatról, hogy a korábban munka után a kontinensen kívülre kivándorlók közül számosan visszatérnek hazájukba.

Robert Fico szlovák kormányfő a rendezvényen úgy fogalmazott, hogy Mikuláš Dzurinda előző két kormánya (1998-2006) az akkor hozott reformokkal a nyugdíjas korúak egész nemzedékét tette tönkre, mert - a szociális szempontok figyelembe vétele nélkül - hagyta, hogy az országba érkező beruházók csak a profittal foglalkozzanak.

Úgy vélte, a munkapiaci igényekhez idomított szakképzés kulcskérdés, ezért a szlovák állam jövőre éppen az oktatásügynek szánja a legtöbb pénzt.

Szlovákiában jelenleg 15 ezer vendégmunkás dolgozik, de több ezer külföldi külföldi szakmunkás érvényesülhetne a piacon.

Ugyanakkor az országban nagyok a regionális különbségek: míg Pozsonyban és a nyugati országrészben tartósan öt százalék alatti az állástalanok aránya, a középső és az ország keleti részében átlagban a tíz százalékot is meghaladja.
Fico munkaügyi minisztere, Viera Tomanová kifejtette, hogy az oktatásügy mellett Pozsony a jövőben az irányított munkaerő-bevándorlást is támogatni fogja.
A konferencián bemutatták az új, jövőre életbe lépő cseh munkapiaci migrációs modellt is.

Lakhatásra és munkavállalásra feljogosító, két évre szóló, úgynevezett "zöld kártyát" kaphatnak azok az Európai Unión kívüli országokból származó személyek, akiknek az alkalmazására szüksége van a cseh gazdaságnak.

 A küldő országok körét a belügyminisztérium jelöli ki, a munkaköröket a munkaügyi szaktárca tartja majd nyilván. Olyan állásokat tölthetnek be idegenek, amelyekre 30 napon belül nem jelentkeztek cseh vagy más uniós tagországból származó polgárok.

A pozsonyi rendezvényre csütörtökön Szűcs Erika szociális és munkaügyi miniszter is ellátogatott. Tölgyes Gabriella, a szociális tárca vezető főtanácsosa a magyar munkaerő-piaci helyzetről, a munkaerő-vándorlás és annak jellemzőiről adott elő. A szlovák szociális rendszerrel, a roma népesség helyzetével kapcsolatban pénteken szlovák-magyar kétoldalú találkozót is tartottak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!