Nagyvilág

2008.08.29. 09:03

Több tucat halott és súlyos beteg a kanadai liszteriózis-járványban

<p>A kanadai egészségügyi hatóságok csütörtöki bejelentése szerint eddig legalább 65-en haltak vagy betegedtek meg súlyosan azoktól a húsoktól, amiket a liszteriózist nevű betegséget okozó baktérium fertőzött meg.</p>

A kanadai szakemberek közlése szerint a járvány terjed.

Az eddigi vizsgálatok szerint liszteriózisban halt meg 15 ember, és a baktériumtól fertőzöttek száma 29. További 36 mérgezéses esetben igen valószinű, hogy azok kapcsolatban vannak a kórral, de a végső szót a laboratóriumi eredmények után mondják ki.

A kanadai élelmiszerbiztonsági hatóságok augusztus 19-én adtak utasítást az üzleteknek, szupermarketeknek, hogy a szeletelt marhahúsokat, a fűszeres olasz kolbászt, a szalámikat, a füstölt sonkákat, a pulykákat és az ezekből készült ételeket, szendvicseket távoltsák el, mert a baktériummal fertőzöttek. Legalább 220 terméket vontak ki eddig a forgalomból 20 millió kanadai dollár értékben.

A fertőzött húsokon szabad szemmel nem látni változást és a húsnak sincs más szaga, mint normális esetben. A magas lázzal, fejfájással, nyakmerevedéssel és hányingerrel járó betegség leginkább az állapotos nőket, idős és gyenge immunrendszerű embereket veszélyezteti. A fertőzés következtében akár meg is halhat a magzat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!