Nagyvilág

2008.08.27. 21:26

Bocsánatkérés 200 év elmúltával egy "boszorkány"-kivégzés miatt

<p>Svájc - Egyhangúlag felmentették a vádak alól Anna Göldi-t a svájci Glarus kanton törvényhozói szerdán - közölte a helyi ATS hírügynökség.</p>

Az ügy azért érdekes, mert Anna Goeldit 226 évvel a halála után rehabilitálták.

A 48 éves asszonyt 1782-ben nyilvánosan lefejezték. Azért végezték ki, mert vádlói szerint boszorkányként megmérgezett egy 8 éves kislányt, aki meg is halt. Anna Göldi egy analfabéta cseléd volt, és vallomását kínzásokkal csikarták ki. Ő volt az utolsó Európában, akit boszokányvádakkal végeztek ki.

Glarus kanton törvényhozói szerint koncepciós per áldozata lett Anna Göldi. A törvényhozás a felmentő határozat mellett megszavazott 120 ezer frankot (17.5 millió forintot) arra, hogy hogy szinjáték készüljön Anna Göldi életéről és tragédiájáról. Glarusban van egy múzeum is, ahol az egyik tárlat témája Anna Göldi.

Történészek szerint legalább 100 ezer embert öltek meg, végeztek ki, égettek el máglyán boszorkányság, fekete mágia és az ördöggel cimborálás vádjával a 15-ik és a kései 17-ik század között. Az áldozatok nyolcvan százaléka nő volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!