Nagyvilág

2008.06.21. 13:10

Juscsenko megvétózta az ukrán védővám-törvényt

<p>Ukrajna - Viktor Juscsenko, élve vétójogával, semmissé nyilvánította a WTO-szabályoknak ellentmondó vámtörvény-módosítást, amelyet nemrég hagyott jóvá az Ukrán Legfelsőbb Tanács.</p>

A vonatkozó vámtörvény módosításának megfelelően Ukrajna 2009. január 1-ig eltolta volna egyes termékek – így például a személygépkocsik, húskészítmények, szeszes- és üdítőitalok, kakaó- és csokoládéféleségek – importvám-tételeinek a Kereskedelmi Világszervezettel aláírt megállapodás szerinti leszállítását.

Az ukrán törvényhozás említett vámtörvény-módosításával szemben mindenekelőtt az európai, amerikai és japán autóexportőrök tiltakoztak, mivel az említett módosítás a WTO-szerződés által rögzített 10 százalékos importvám alkalmazását a folyó év végéig elhalasztotta volna, megtartva a most érvényes 25 százalékot.
Viktor Juscsenko ukrán államfő – élve vétőjogával, s az érvényben lévő WTO-megállapodásra hivatkozva –, mint az ukrán gazdasági és állami érdekekbe, továbbá az alkotmányba ütköző tartalmi hibákra hivatkozva elutasította a Kereskedelmi Világszervezet által igényelt importvámok bevezetésének elhalasztására vonatkozó törvényt.

– Palkó István –

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!