Nagyvilág

2008.06.05. 15:24

Hetven letartóztatott egy gyermekpornó elleni rajtaütésben

<p>Hetven férfit tartóztattak le és még többet vettek őrizetbe Ausztráliában egy, az internetes gyermekpornográfia elleni átfogó akció keretében.</p>

A letartóztatottak között állítólag több tanár, rendőrségi alkalmazott és sportszakember is volt.

A 170 országot érintő, az Interpol vezette nyomozás során 99, gyermekeket ábrázoló pornóképet helyeztek el egy európai honlapon, amely mindössze 76 óra alatt 12 millió oldalletöltést regisztrált. Ezekből 2800 számítógép IP-címe Ausztráliába vezetett, ahol az ország rendőrsége hat hónap alatt azonosította valamennyit - közölte Mick Keelty rendőrfőkapitány, hozzátéve, hogy további letartóztatások várhatók, mivel a vizsgálatok még jelenleg is folynak. Mint mondta, az első letartóztatásokat azokon a helyeken hajtották végre, ahol az őrizetbe vettek környezetében élő gyermekek veszélyben lehetnek - ennek kapcsán négy gyermeket eltávolítottak otthonából.

"Több mint egymillió képet töltöttek le Ausztráliában a 12 millióból, és ezeken a képeken nem passzív gyerekek voltak, hanem megbecstelenített gyerekek" - mondta Mick Keelty, hozzátéve, hogy a fotók a kisbabától a 18 éves korú fiatalokig terjedő korosztályt ölelték fel. "A fotók különböző országokból érkeztek, és az az igazi tragédia, hogy sok gyerek származási helyét még most sem ismerjük. Nem tudjuk, hogy a gyerekek egy része vajon még ma is áldozata-e a molesztálóknak" - mondta a főkapitány.

Az "csalihonlapra" egyébként összesen 170 nemzet 150 ezer különböző számítógép-felhasználója lépett be az akció 76 órás időtartama alatt. A művelet egyik koordinátora szerint a tinédzserektől az öregemberekig nagyon sokan töltötték le a képeket. "Láttunk tanárokat, rendőrségi dolgozókat, felelős, bizalmi pozícióban lévő embereket, bankárokat, gyógyszerészeket - az élet minden területéről találtunk letöltőket" - mondta Andrew Colvin.

Gyermekpornó képek birtoklásáért Ausztráliában legfeljebb tízéves börtönbüntetés róható ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!