Nagyvilág

2008.06.15. 09:30

Földrengés Japánban: megtalálták a külföldieket

<p>Megtalálták a három eltűntnek hitt külföldit vasárnap Japánban. A hatóságok korábban úgy tudták, hogy három külföldi és egy japán állampolgár kempingezni ment abban a térségben, ahol a leginkább pusztított a szombati földrengés. <dia width="900" height="690" alt=""><a href="about:blank" onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/F_ldreng_s_Jap_nban__megtal_lt_k_a_k_lf_ldi/index.shtml , SERIE ,900,690)"><img src="http://www.haon.hu/bilder/icons/kamera.png" border="0" width="13" height="13" alt="Földrengés Japánban: megtalálták a külföldieket 2008.06.15." /></a></dia></p>

A Richter-skála szerinti 7,2-es erősségű földmozgásban hatan vesztették életüket, hét embert keresnek, több mint 200-an pedig megsérültek.

Miután a japán hatóságok tovább vizsgálták az ügyet, kiderült, hogy a három külföldi és egy japán társuk végül nem ment el a tervezett túrára - mondta Szuzuki Josihiro, Kurihara város egy tisztviselője. Mind a négyen Morioka városában maradtak, ahol nem okozott komoly károkat a földmozgás. Továbbra sem tudni, milyen nemzetiségű a három külföldi, de az kiderült, hogy mindhárman angol anyanyelvűek, és angolt tanítanak japán iskolásoknak.

A japán hatóságok továbbra is keresnek hét embert, akiket egy gyógyvizes üdülővel együtt elsodort a földcsuszamlás azon a hegyen, ahová a megtalált négy ember a túrát tervezte.

A földrengés Japán északi részét rázta meg, helyi idő szerint szombat reggel háromnegyed kilenckor. Olyan erős volt, hogy még a 350 kilométerre lévő Tokióban is mozogtak az épületek. Egy erőműből 14,8 liter radioaktív víz folyt ki, de a cég szerint a környéken lakókat nem veszélyezteti a sugárzó anyag. Mintegy öt úgynevezett földrengéstó is kialakult, de ezek sem jelentenek veszélyt - közölte a japán földügyi minisztérium.

A halálos áldozatok között van két építőmunkás, akiket egy földcsuszamlás sodort el. Holttesteiket csak órákkal később találták meg. Egyikük egy fába kapaszkodott, de végül azzal együtt elsodorta a lezúduló sár - mondta egy tisztviselő az építkezésről. Egy másik áldozat egy 60 éves férfi volt, aki a földmozgástól megrémülve kirohant házából, és ekkor elütötte egy kamion.

Kapcsolódó cikkek:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!