Nagyvilág

2008.04.03. 09:03

NATO-ellenes tüntetőket tartóztattak le Bukarestben

<p>Szerda késő délután több tucat NATO-ellenes tüntetőt tartóztattak le a román fővárosban. Helyi jelentések szerint a demonstrálók egy ipari negyedben gyülekeztek, amikor a hatóság lecsapott rájuk.</p>

Símaszkos, fölfegyverzett rendőrök legalább 40 személyt elvittek. A tüntetők között németek, lengyelek és portugálok is voltak. Az őrizetbe vettek nagy részét szabadon engedték.

Bukarestben egyébként rendkívül szigorú biztonsági intézkedéseket vezettek be a háromnapos NATO-csúcs idejére. Számos utat lezártak, korlátozták a közlekedést a találkozónak helyt adó parlament környékén, valamint a repülőtérre vezető út mentén. Rengeteg a gépfegyveres rendőr és járőr. Emellett pedig civil ruhás biztonságiak is biztosítják a várost. A parlament környékén lepecsételték még a csatornafedeleket is. A csúcstalálkozó helyszínét meg se lehet közelíteni akkreditáció nélkül. Sőt: a szállodákban is ellenőrzik, hogy ki lép be. Az egyik szerényebb belvárosi hotelban, ahol a magyar sajtódelegáció is megszállt, két rendőr posztolt a bejáratnál, akik ellenőrizték a sajtó munkatársainak akkreditációját, mielőtt az épületbe léphettek volna.

Csütörtök a csúcstalálkozó legfontosabb napja: a tagállamok állam- és kormányfői a NATO bővítéséről is döntenek. Albánia és Horvátország máris magáénak tudhatja a meghívót az Észak-Atlanti Szövetségbe, ám a macedónok nem.

Görögország ugyanis ellenzi, hogy a balkáni állam Macedón Köztársaságként nyerjen fölvételt. Athén azért kifogásolja az ország nevét, mert egyik északi tartományát Makedóniának hívják, és attól tart, hogy Szkopje jogot formálna a területre.

A csúcs résztvevői emellett arról is döntenek, hogy közelebb hozzák-e a Szövetséghez Ukrajnát és Grúziát. George Bush amerikai elnök ugyanis ezt szeretné elérni. Ám több nyugati állam, élén Németországgal és Franciaországgal ezt ellenzi.

A magyar kormányfő a belpolitikai helyzet miatt még csütörtökön hazautazik Budapestre. Magyarországot a külügyminiszter képviseli majd a csúcs zárásáig.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!