Nagyvilág

2008.04.05. 11:41

Illegálisan adoptálták lányukat, börtönbe juttatta őket

<p>Nyolc illetve hét év börtönre ítélték azt az argentin házaspárt, akik a dél-amerikai ország úgynevezett "Piszkos háborújának" idején, a katonai diktatúra által elrabolt ellenzékiek gyerekét, a kislány iratainak meghamisításával adoptálták.</p>

A pert a most 30 éves nevelt lányuk indította, aki 2001-ben értesült biológiai szülei sorsáról - adta hírül a BBC közszolgálati médium szombaton.

Ez volt az első eset, hogy a politikai okokból bebörtönzöttek gyermeke vádat emelt örökbefogadói ellen.

"Ők nem a szüleim, hanem az elrablóim" - mondta Maria Eugenia Sampallo, aki 2001-ben tudta meg, hogy szülei a Piszkos háborúban eltűnt politikai rabok voltak. A baloldali ellenzékieket Mirta Mabel Barragan-t és Leonardo Ruben Sampallot 1977 decemberében rabolták el a katonai hatóságok. A nő ekkor hat hónapos terhes volt. Lányát egy titkos helyen szülte meg, majd elvették tőle. Az ellenzékiek ezután eltűntek, csakúgy, mint még 30 ezer társuk az 1976 és 1983 közötti katonai diktatúra idején.

Maria Eugenia Sampallot hét évvel ezelőttig semmit sem sejtett, de "az ellopott babák nagymamái" által létrehozott szervezet felkutatta őt. Később DNS tesztek is bizonyították, hogy az őt felnevelők nem valódi szülei voltak. A most 30 éves nő ezután indította a pert.

Oszvaldo Rivas-t és Maria Cristina Gomezt most okiratok hamisításában és lányuk személyazonosságának eltitkolásában találták bűnösnek. A házaspár nyilvánosan nem nyilatkozott az ügyben. A hadsereg egykori századosát, Enrique Berthiert, aki a gyereket elvette "igazi" szüleitől és a nevelőszülőknek adta, tíz év börtönre ítélték.

Emberi jogi csoportok számításai szerint a Piszkos háború idején körülbelül 500 gyerek került ellenzéki szülőktől olyan családokhoz, akik a katonai diktatúrát támogatták. Közülük 88-at sikerült azóta felkutatni és azonosítani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!