Nagyvilág

2008.03.07. 10:49

Rálőttek a bálnavadászokat üldöző természetvédőkre

<p>A japán bálnavadászokat üldöző természetvédő szervezet hajójának kapitánya pénteken azt állította, hogy rálőttek az egyik japán hajóról a két fél közötti legutóbbi összecsapáskor.-közölte az AFP.</p>

A japánok szerint csak villanógránátokat dobtak a természetvédőkre, és nem adtak le lövést.

Egy lövedék talált el, nem villanógránát - mondta Paul Watson, a Sea Shepherd szervezet alapítója és vezetője az ABC ausztrál rádiónak. A kapitány szerint a mellén találták le, és a lövedék belefúródott golyóálló mellényébe, ami ha nincsen rajta, nagy bajban lenne.

Watson elmondta, hogy éppen bűzbombákat dobálva próbálták akadályozni a japán bálnavadászok munkáját, és a japán hajóról villanógránátokkal válaszoltak, amikor egy ütést érzett a mellkasán. A kapitány csak akkor vette észre a lövedéket, amikor levette mellényét. Állítása szerint a golyó még a mellény alatt viselt jelvényt is behorpasztotta, kisebb zúzódást okozva mellkasán.

Az ausztrál környezetvédelmi miniszter elmondta, hogy a japán hatóságok értesítették az esetről tokiói követségüket, de tagadták, hogy rálőttek volna a természetvédőkre.
A japánok azt állítják, hogy csak három villanógránátot dobtak át az őket akadályozó hajóra, de azok nem okoznak sérüléseket - közölte Stephen Smith ausztrál miniszter.

További cikkek:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!