Nagyvilág

2008.03.05. 11:46

Reptéri sztrájk Németországban

<p>Szerda hajnal óta figyelmeztető bérsztrájkot tartanak több németországi légikikötőben.Nem dolgoznak a csomagpakolók a düsseldorfi, a bonn-kölni repülőtéren, s Frankfurtban is csak landolni lehet, startolni nem - adta hírül szerdán reggel az ARD német közszolgálati tévéállomás.</p>

"A reptéri dolgozókat is megdöbbenti a munkaadók mínusz bérjavaslata" - kommentálta a német közalkalmazottakat tömörítő ágazati szakszervezet, a Ver.di elnöke, Frank Bsirske szerdai sztrájkjuk okát. A legsúlyosabb a helyzet Frankfurtban, ahol előreláthatólag délutánig csak landolhatnak a gépek, de felszállási engedélyt nem kapnak. A Majna-menti Frankfurtban csúcsidőben óránként 80 repülőgép startol/landol: ez az európai légiközlekedés forgószínpada.

Düsseldorfban, Dortmundban és a bonn-kölni reptéren is sztrájkba kezdett hajnalban a földi személyzet egy része, és sztrájkveszély van Münchenben, Stuttgartban, Hannoverben és Hamburgban. Kelet-Németországot egyelőre nem sújtja jelentősen a légidolgozók munkabeszüntetése.

A Ver.di 8 százalékos, minimum 200 eurós fizetés emelést követel, míg a munkáltatók maximum 5 százalékkal hajlandók az elkövetkező 2 évben növelni a béreket. Mivel ezzel párhuzamosan ismét heti 40 órára nőne a reptéri foglalkoztatottak munkaideje, a szakszervezet elutasítja a "mínusz bérjavaslatot" és újabb sztrájkokkal fenyegetőzik.
Kedden a legnagyobb német légitársaság a Lufthansa több, mint 140 - zömében belföldi - járatát volt kénytelen törölni.

A szakszervezet és a munkáltatók képviselői legközelebb csütörtökön ülnek tárgyalóasztalhoz.

Ezek is érdekelhetik