Nagyvilág

2008.03.11. 13:36

Csaknem kétszeresére nőtt a kenőpénzek összege Ukrajnában

<p>A kenőpénz átlagos összege Ukrajnában a tavalyi 15-16 ezer hrivnyáról 25-26 ezer hrivnyára (körülbelül 860 ezer forintra) nőtt - közölte Leonyid Szkalozub, az ukrán belügyminisztérium gazdasági bűnözés elleni szolgálatának vezetője az Ukrajina Moloda című lapnak nyilatkozva.<BR /></p>

De vannak ennél kirívóbb esetek is. Sajtóértesülések szerint a napokban Kijevben körülbelül 75 ezer hrivnya (kb. 5,2 millió forint) kenőpénz átvétele közben érték tetten az adórendőrség egyik munkatársát. Szkalozub szerint a megvesztegetéseket rendkívül nehéz bizonyítani, mivel a hivatalnokok, különösen a magas rangúak, közvetítőkön keresztül, illetve hitelkártyákra kapják a kenőpénzt.

A legtöbb kenőpénz földterület kiutalásáért vagy bérbeadásáért, állami, vagy önkormányzati tulajdon bérletéért, illetve magánosításáért, továbbá működési engedélyek, licencek kiadásáért cserél gazdát, de kisebb mértékben az oktatásban és az egészségügyben is dívik a megvesztegetés - jelezte Szkalozub.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!