Nagyvilág

2008.03.16. 22:17

Bombariadó volt a párizsi könyvvásáron

<p>Párisz - Bombafenyegetés miatt kellett kiüríteni vasárnap a párizsi könyvvásár helyszínét - közölte a francia rendőrség.</p>

Az irodalmi eseményen ebben az évben az izraeli írókat ünneplik, a muzulmánok bojkottja ellenére. A helyszínre bombaszakértők és rendőrök érkeztek, hogy biztosítsák a vásárt.

A szervezők közép-európai idő szerint délután öt óra előtt biztonsági ellenőrzésre kirendelték a látogatókat a francia fővárosban tartott kiállításról - mondta az AFP francia hírügynökség helyszíni tudósítója. Arról nincs hír, hogy találtak-e robbanószerkezetet, de a vendégek egy órával később visszatérhettek a vásárra.

Több arab és muzulmán ország küldöttei bojkottálják a könyvvásárt, mert az a zsidó állam megalapításának 60. évfordulója alkalmából izraeli szerzőket hívtak az eseményre.

A pénteken kezdődött vásár 39 izraeli vendége között van Amos Oz, David Grossman és Avraham B. Yehoshua is. A bojkott miatt a vásáron egyébként is szigorú biztonsági ellenőrzéseket vezettek be.

Egy muzulmán kulturális és tudományos szervezet szerint Izrael "nem érdemli meg" ezt a megtiszteltetést, mivel a palesztin területeken folytatott akcióival nemzetközi felháborodást vált ki.

A Gázai övezetben több mint 130 palesztin halt meg február vége óta, és a zsidó települések tervezett bővítése Ciszjordániában több nyugati ország bírálatát vonta maga után.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!