Nagyvilág

2008.02.29. 09:56

Élőlények okozzák az esőt és a havat

<p>Az esőcseppek és a hókristályok kialakulásában parányi élőlények játsszák a legfontosabb szerepet, állapították meg amerikai tudósok.</p>

Azt ugyan már 40 éve tudják, hogy bizonyos esetekben mikroszkopikus élő szervezetek is lehetnek azok a magok, amelyek körül kikristályosodik a hópehely, illetve amelyre rárakódnak a vízmolekulák. De azt csak most fedezték fel, hogy az élő parányok sokkal termékenyebb kristályképzők, mint az ásványi részecskék.

A felhőkben a kristályképződéshez mínusz 40 fok feletti hőmérsékletnél kell valamilyen részecske, amely elindítja a kristályképződést.

Most az amerikai Louisianai Állami Egyetem kutatói kiderítették, hogy a parányi lényeken sokkal magasabb hőmérsékleten is el tud már indulni a kristályképződés, mint az ásványi részecskéken. Az ásványi részecskéken csak mínusz 10 foknál alacsonyabb hőmérsékleten kezdődik a kristályosodás, míg a biológiai parányokon már mínusz két fokon is jéggé fagynak a vízmolekulák.

Ezzel az a régi tapasztalat is magyarázatot nyert, hogy miért károsodnak egyes növények jobban a zúzmarától, mint mások. Kiderült, hogy azok a növények szenvedtek nagyobb kárt a néhány fokos fagyban, amelyeknek a felszínén voltak mikroszkopikus kártevők.

A felfedezés jobban megvilágítja a bioszféra és a klíma összefüggését. Az új tudással egy napon esetleg esőt lehet majd produkálni aszályos területeken is.

A tanulmány a Science című amerikai tudományos hetilap legfrissebb számában jelent meg.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!