Nagyvilág

2007.12.11. 14:03

Merre tovább, olajár?

<p>Bár nem ezt vártuk, ezen a szerdán a gázolaj és a benzin ára is csökkenni fog Magyarországon.</p>

Az árváltozás mögött ezúttal is világpiaci folyamatokat kell keresnünk, melyeket döntően az Egyesült  Államokkal kapcsolatos hírek határoznak meg. Az olajárak további alakulására hatással lehet, hogy ma az alapkamatról dönt az USA jegybankjának szerepét betöltő Fed, holnap pedig kiderül, mekkora olajtartalékkal rendelkezik a világ legnagyobb energiafogyasztója. A nyersolaj ára szinte zuhanásba kezdett, és múlt csütörtökre 15 százalékkal vált olcsóbbá a november 21-én elért csúcshoz képest – nem véletlen, hogy holnap három forinttal lesz olcsóbb idehaza a gázolaj, s két forinttal a benzin.

Ma reggel ugyan némi drágulás tapasztalható a piacon, de a kőolaj ára cikkünk írásának idején még mindig „csak" 88 dollár 45 cent volt hordónként New Yorkban, Londonban pedig 88,35 dolláron kereskedtek a Brenttel a legközelebbi szállítási határidőre. Mark Waggoner, a határidős kereskedelemmel foglalkozó Excel Futures Inc. elnöke a Bloomberg hírügynökségnek azt nyilatkozta, hogy az év végére akár 84 dollár közelébe is süllyedhetnek az árak.

De vajon minek köszönhetjük ezt a nem várt olcsóbbodást? Mérséklődik a kereslet-növekedés A szakemberek úgy látják, hogy az olaj árcsökkenésének elsődlegesen az az oka, hogy minden nagyobb elemzőház a világgazdaság lassulását progonosztizálja 2008-ra, ez pedig, bár a fejlett országok GDP-je ma már sokkal kevésbé függ az energiaigényes ágazatoktól, mint mondjuk húsz éve, még mindig egyet jelent az olaj iránti kereslet, helyesebben az olaj iránti keresletnövekedés mérséklődésével.

A befektetők különösképpen a másodlagos jelzálogpaci válság miatt megroggyant Amerikáért aggódnak, s hogy a közeljövőben megváltozik-e a hangulatuk, az estig talán kiderül. Az USA jegybankjának szerepét betöltő Federal Reserv ma dönt az alapkamatról, s elvileg már egy negyed bázispontos csökkentés is elég lehet ahhoz, hogy mérsékelje a tengerentúl visszaesési kilátásait. A holnapi nap is irányadó lehet az olajárak tekintetében, akkor hozza ugyanis nyilvánosságra az amerikai energiahivatal az olaj- és üzemanyag-tartalékok aktuális szintjét.

Az olaj áresésében nyilvánvalóan közrejátszottak azok az amerikai titkosszolgálati jelentések is, melyek szerint az OPEC második, s a világ negyedik legnagyobb olajkitermelő országaként számon tartott Irán már 2003-ban felhagyott nukleáris fegyverek előállítását célzó programjával, s ebből arra lehet következtetni, hogy a közel-keleti állam elleni szankciók mérséklődhetnek.

Várható árak itthon A holtankoljak.hu adatai alapján várhatóan a gázolaj átlagos ára 292,30 forint, míg a benzin átlagos ára 287,30 forint lesz szerdától. Legutóbb múlt héten csökkent a benzin ára 3 forinttal, a gázolajé változatlan maradt (legutóbb két hete 6 forinttal nőtt). A legalacsonyabb gázolajár így is 276 forint, a legmagasabb 305 forint lesz. Benzinért legkevesebb 272 forintot kell majd fizetnünk, a legdrágább bezin ára pedig, elmozdulva a tíz fillér híján 300 forintos határtól, 297,90 forint lesz.

forrás: holtankoljak.hu

Kapcsolódó anyagok:

  • Lejtőn a benzin ára
  • Lélektani határon a benzin ára
  • Drágább lehet a gázolaj, mint a benzin
  •  

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!