Nagyvilág

2007.12.27. 12:54

Maradhat a sajtószabadság Kínában, az olimpia után is

<p>Az olimpia után is hatályban maradhat az új szabályozás, amely megkönnyíti a külföldi tudósítók munkáját a pekingi olimpiai játékok alatt - közölte a kínai információs miniszter csütörtökön.</p>

A szabályokat idén január 1-jén vezették be, a jövő évi pekingi olimpiára készülve.

A jogszabályok hivatalosan 2008 októberében vesztik érvényüket, két hónappal a játékok vége után.A miniszter szerint nem kell visszatérni majd a régi szabályozáshoz, ha az új jól működik.

"Ha ez Kína érdeke és a nemzetközi közösség így többet tudhat a kommunista országról, akkor semmi értelme változtatni egy jó politikán" - mondta a politikus. A szabályozás első 12 hónapját pozitívan értékelte a tárcavezető.

Az új rend szerint a külföldi újságíróknak nem kell engedélyt kérniük a kormánytól, hogy interjúkat készíthessenek. Tudósíthatnak továbbá más városból, mint ahova eredetileg bejelentették őket. Ehhez eddig külön engedély kellett a városi hatóságoktól.

Több külföldi jogvédő csoport azonban azt állítja, hogy a külföldi újságírók munkáját számtalan módon nehezítik, például zaklatják és letartóztatják őket. Azt is bírálják, hogy a kínai média továbbra is a kormány szigorú ellenőrzése alatt van.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!