Nagyvilág

2007.12.06. 12:12

Általános Lenintelenítés Kárpátalján

<p>Ungvár – A Kárpátaljai Állami Közigazgatás elrendelte a megye teljes megtisztítást az egykori szovjet vezérektől. A határozat a szobroktól az utcanevekig mindenre kiterjed.</p>

Kárpátalján még ma is 92 olyan település van, ahol utcanevek, közterek és intézmények nevei őrzik szolgalelkűen az orosz forradalom, illetve a Szovjetunió kiemelkedő személységeinek neveit, holott ezeknek az elvtársaknak semmi közük nem volt a megyéhez.

Ide-oda mutogató köztéri Lenin-szoborból továbbra is hat darab áll még mindig a talpán, de Kirovból és Kalinyinból is található egy-egy.

Megjegyzendő, hogy az ukrán függetlenség kikiáltása után Kárpátalja az elsők között volt azon nyugat-ukrajnai megyék körében, ahol lakossági nyomásra megkezdődött a szovjet emlékek eltávolítása.

A kérdésre maga Viktor Juscsenko államfő tért nemrégiben vissza, aki az ukrán népnek a 30-as években történő éhhalálra kárhoztatása kapcsán üzent hadat a kommunizmus ezen maradványai ellen. Elsősorban a kelet-ukrajnai megyéket hozta fel rossz példaként, ahol a szovjet-orosz nosztalgia jegyében babusgatják óvón ma is a Lenin-, Dzerzsinszkij-, Kalinyin- és egyéb szobrok ezreit, az utcák, terek, gyárak és iskolák elnevezéseiről nem is beszélve.

A Kárpátaljai Megyei Állami Közigazgatás keddi ülésén is napirendre kerültek a posztszovjet emlékek. Eltávolításuk ügyében megbízták a járások és települések vezetőit, hogy mielőbb készítsék elő a vonatkozó határozatokat, s tegyenek végre pontot a Szovjetunió végére.

Kapcsolódó cikkek:

– Palkó István –

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!