Nagyvilág

2007.12.28. 15:41

Az Al-Kaida állhat a Bhutto elleni merénylet mögött

<p>"Minden lehetőség meg van arra", hogy az Al-Kaida szervezte meg a Benazir Bhutto elleni merényletet - közölte pénteken a pakisztáni belügyminisztérium szóvivője.</p>

A tárca korábban még azt állította: nem tud arról, hogy Oszama bin Laden szervezete állna a csütörtöki gyilkosság mögött. Az Al-Kaida esetleges részvételéről egy olasz hírügynökség számolt be először, de az információt eddig más forrásból nem sikerült egyértelműen megerősíteni.

Dzsaved Csima szóvivő szerint a merénylettel akarják aláásni Pakisztán biztonságát. A belügyminisztérium pár órával korábban még úgy nyilatkozott, hogy nem tudnak arról, hogy az Al-Kaida állna a merénylet mögött.

Pakisztán Bhutto után

Nem valószínû, hogy Pakisztánban demokratikus választások lesznek januárban, ha egyáltalán megtartják a voksolást - mondta Radnóti Alíz, Dél-Ázsia szakértõ a Független Hírügynökségnek pénteknek. A ellenzéki politikusnõ, Benhazir Bhutto csütörtöki meggyilkolása után kialakult válságnak várhatóan a rendkívüli állapot bevezetése vet majd véget Pakisztánban - tette hozzá a szakértõ.

Az atomfegyverrel rendelkezõ ország jövõje szempontjából most a politikai stabilitás helyreállítása a legfontosabb, miután Pakisztán több településén erõszakos demonstrációk kezdõdtek az ellenzéki vezetõ meggyilkolása miatt - mondta Radnóti Alíz. Erre minden esély megvan, véli a szakértõ, mert a korábbi évek hasonló tömegmegmozdulásait is fel tudta számolni a pakisztáni kormány.

Radnóti szerint Pervez Musarraf elnök, aki nemrég mondott le tábornoki rangjáról, várhatóan demokratikus eszközökkel próbálja meg a válságot megoldani. Ha ez nem sikerül, mondja a szakértõ, kihasználja majd a hadseregre gyakorolt befolyását és határozottan felszámolja a kormányellenes tüntetéseket, amelyeknek eddig 11 halálos áldozata van.

A Dél-Ázsia szakértõ szerint, nehezen tudja majd kitölteni a nyugat-barát Benhazir Bhutto halálával keletkezett politikai ûrt az asszony pártja, a Pakisztáni Néppárt. A szervezetben nincs egyetlen karizmatikus vezetõ sem, az ellenzék másik jelentõs politikusa, Nawaz Sarif pedig csütörtökön bejelentette: bojkottálja a januári választásokat - tette hozzá Radnóti Alíz.

A szakértõ szerint Musarraf jelenleg az egyetlen befolyásos és mérsékelt politikai tényezõ Pakisztánban. Az Egyesült Államok támogatását élvezõ elnök feladata lesz, hogy megõrizze, és javítsa Pakisztán demokratikus rendjét - mondta az elemzõ. Radnóti Alíz szerint Musarrafnak fel kell számolnia szélsõséges mozgalmakat, amelyek felelõsek a Bhutto ellen elkövetett merényletért, mert a romló pakisztáni helyzet fokozhatja a bizonytalanságot a szomszédos Afganisztánban is.

Az Al-Kaida szerepéről az olasz Adnkronos International (AKI) nevű olasz hírügynökség számolt be az iszlamista szervezet afganisztáni vezetőjére hivatkozva. Az AKI úgy tudja, hogy a merényletet a szervezet második embere, Ajman al-Zavahiri rendelte el még októberben.

Az olasz hírügynökség információját eddig más forrásból nem erősítették meg, és azokon a szélsőséges iszlamista weboldalakon sem jelent meg a hír, ahol rendszeresen jelentkezik az Al-Kaida, és több más iszlamista fegyveres szervezetek, írta a CNN internetes oldalán.

Pervez Musarraf elnök az Al-Kaidát vádolta meg amikor 2003-ban két merényletet is elkövettek ellene Rawalpindiben, ugyanabban a városban, ahol csütörtökön megölték Bhuttót.

Kapcsolódó cikkek:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!