Nagyvilág

2007.11.23. 09:31

Kormányválság Szlovákiában

<p>A legkisebb szlovák kormánypárt továbbra is kitart agrárminisztere mellett. Így döntött péntekre virradóan a Vladimír Meciar vezette Demokratikus Szlovákiáért Mozgalom elnöksége.</p>

Az agrárminisztert csütörtökön egy korrupciógyanús ügy miatt szólította fel lemondásra Robert Fico  miniszterelnök. Fico kilátásba helyezte: ha VladimírMeciar pártja nem hívja vissza az általa jelölt Miroslav Jurena tárcavezetőt, akkor pénteken ő maga fogja kérni leváltását a köztársasági elnöknél.

A koalíciós válságot az okozta, hogy a tárcavezető felügyelete alá tartozó Szlovák Földalap egyik, Mečiar-párti alelnöke olyan döntést hozott, ami után másfél milliárd korona értékű (körülbelül tízmilliárd forint) magas-tátrai erdőket, a piaci ár egytizedéért egy Mečiarékhoz közeli cég szerzett meg.

Mečiar Demokratikus Szlovákiáért Mozgalmának elnöksége péntekre virradó éjszaka úgy döntött, ragaszkodik miniszteréhez, és Fico további lépéseitől teszi függővé, hogy része marad-e a három párti szlovák kormánykoalíciónak. A miniszterelnök korábban azt mondta: a tárcavezetőnek mennie kell, ellenkező esetben a Fico-párt távozik a koalícióból.

Kapcsolódó cikkek

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!