Nagyerdő hírei

2018.09.14. 11:00

Kezdődik az új Nagyerdei Strand építése

Debrecen - A hónap végén megkezdődik az építkezés, csobbanni először 2020 tavaszán lehet az új debreceni fürdőben.

Debrecen - A hónap végén megkezdődik az építkezés, csobbanni először 2020 tavaszán lehet az új debreceni fürdőben.

Amikor közvélemény-kutatásokat készítettünk a közelmúltban arról, hogy milyen fejlesztésekre lenne leginkább szükség Debrecenben, szinte mindig a strand lett az első”

– fogalmazott a fürdő újjáépítésének megkezdéséről szóló sajtótájékoztató elején Papp László, Debrecen polgármestere.

Egyedi és különleges élmények

Hangsúlyozta, nem olyan aquaparkot hoznak létre, mint amilyenekből több is van a környéken, például Hajdúszoboszlón, Nyíregyházán. Bordás Péter tervei alapján olyan létesítményt kívánnak megvalósítani, amely tiszteletben tartja a zöld környezetet, minél kevesebbet kíván kihasítani a Nagyerdőből. Ezt úgy tudják elérni, hogy az új medencék, épületek nagy részét nem egymás mellé, hanem inkább egymás fölé helyezik el. A régi strandon összesen 3600 négyzetméternyi vízfelületet lehetett használni, most 5700 négyzetméter lesz. A fedett élményfürdővel szoros kapcsolatba kerül az új strand. Ugyanakkor a két létesítmény között egyelőre üresen hagynak egy nagyobb területet, ahová később szállodát építenének.

Három szintes kialakítás

A polgármester ígérete szerint a Pallagi úti új főbejáraton keresztül megközelíthető strandon minden korosztály megtalálja majd a szórakozási lehetőséget. Összesen 15, a talaj-, illetve a felső szinten elhelyezett medencét lehet kipróbálni. (Az emeletre lépcsőkön, lifteken keresztül lehet feljutni.) Lesz például két gyógymedence, a relaxációt elősegítő úgynevezett lassú folyó és 1900 négyzetméternyi vízfelületű gyermekvilág. Utóbbiban a legkisebb gyerekek is lubickolhatnak. Ide kerül például két családi csúszda, a két méter mély új hullámmedence, egy mászófa, valamint egy kisebb szabadtéri színpad.

A központi épület medencék és csúszdák sokaságát fogja tartalmazni. A Pallagi úttól legtávolabb eső részre kerül a sportvilág, ahol 50 és 33 méteres úszópályák is helyet kapnak. A csúszdák mellé mászófal kerül. 1150 négyzetméteren 1,2 méter mély kalandmedencét építenek. Az öltözők, szociális helyiségek a föld alá kerülnek.

Üvegaljú medence az emeleten

– Mivel mai napig sokan szívesen emlékeznek a régi 4 méteres medencére, a komplexumban lesz egy olyan medence is, ahová 1, 3, illetve 4,7 méterről lehet majd ugrani. Napozni a zöldben és az épületek tetején kialakítandó teraszokon lehet. Több falat speciális kék üvegburkolattal látnak el, melyeken víz fog lefolyni. A felső szintre kerülő két relaxációs medence egyikének alját üvegből alakítják ki, így le lehet majd belőle látni az alsó szintre – ismertette a polgármester.

Korzó a Nagyerdő fái mentén

A Pallagi úti régi kabinsor helyén, a villamossínekkel párhuzamosan sétányt alakítanak ki. A 900 négyzetméteres üzletsoron: éttermek, cukrászdák, kávézók, illetve gyermekfoglalkoztató kap helyet, mely a fürdő területéről és kívülről is megközelíthető lesz.

Papp László polgármester hivatalos Facebook-oldalán a strandról készített animációt is közzétette:

A videót készítette: Médiacentrum Debrecen

Papp László arról is beszámolt, hogy a beruházás megvalósítására 8 és fél milliárd forint áll rendelkezésre, nagyrészt állami forrásból. A kivitelezésre kiírt közbeszerzési eljárást a Hunép Universal Zrt. nyerte meg. A munka szeptember végén kezdődik, és jövő ősszel fejezik be. Kapunyitás 2020 tavaszán várható. A két időpont között elültetik a zöld növényeket. A régi strandból megőrzött kacsás szökőkút visszakerül a megújuló területre – fűzte hozzá Papp László. Orosz Csaba

Egyetlen belépővel használható

Az új Nagyerdei Strandra nem lesz drágább a belépő, mint bármelyik másik nagy magyar hasonló létesítménybe. Más fürdőkkel ellentétben egy jeggyel az összes vizes szolgáltatást, például a csúszdát, a hullám medencét is igénybe lehet majd venni, itt nem kell ezekért külön fizetni – egészítette ki az elhangzottakat Fazekas Lajos, a Debreceni Gyógyfürdő Kft. igazgatója.

- Orosz Csaba -


[related-post post_id="3800755"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!