Multimédia

2008.09.23. 14:30

Interneten keresztül "jár" iskolába a rákos kislány

<p>Súlyos betegsége miatt nem járhat iskolába, mégis ott van minden órán, és együtt tanul az osztálytársaival egy nagykanizsai kislány.</p>

Általános iskolájában a tantermét webkamerával szerelték fel és bemikrofonozták, hogy - interneten keresztül - otthonról, illetve a budapesti kórházból is részt vehessen az órákon. Panka csak a testnevelést hagyja ki, különben mindent együtt csinál a többiekkel. Az internet segítségével olyan, mintha Panka a társai között ülne. A harmadik osztályos kislány májusban betegedett meg, nyirokrendszeri daganatban. Egy budapesti kórházban kap kemoterápiát, és a kezelések miatt nem kezdhette el úgy a tanévet, ahogy a társai. A webkamerás tanítás ötletével az osztályfőnök állt elő. Az igazgató támogatta a pedagógust, a rendszert egy hét alatt kiépítették az iskolában.

Vannak olyan játékaink, amikor kikelünk a padból és mozgunk egymás között. Ilyeneket most nem tervezek, hogy ne legyen őneki rossz. Két nap alatt Panka és az osztálytársak is megszokták, hogy így tanulunk, semmiféle problémát nem jelent az osztály életében a szokatlan módszer - mondta Bajné Böjti Angéla osztályfőnök a Független Hírügynökség tudósítójának.

A kislány pontosan azt csinálja, amit az osztálytársai. A feleléseket sem ússza meg, csak testnevelésből kapott felmentést. Nemcsak otthonról, hanem a kórházból is részt vehet az órákon. Igaz, az utóbbit nem annyira kedveli, mert kevésbé tud figyelni.

A kórházban nagy a nyüzsgés, meg van egy kisfiú is, aztán állandóan sír, mert az egyik gyógyszere annyira rossz - mondta Gráner Panka.

Panka szülei szerint sokat segít a gyógyulásban, hogy a kislányt nem hagyta magára az iskola. A kemoterápiás kezelés várhatóan decemberig tart. Utána a kislány másfél évig úgynevezett fenntartó kezelést kap, de negyedikben már az orvosai szerint is visszaülhet az iskolapadba.

.
· Multimédia aloldalunk
·
A magyarok fele nem internetezik
·
Budapest nevezetességei 3D-ben

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!