Multimédia

2007.11.27. 14:42

A GPS fejlesztésébe kezdenek az amerikaiak

<p>Az amerikai hadsereg a műholdas navigációs rendszerük, a GPS modernizálásán dolgozik- jelentette kedden az AFP hírügynökség.</p>

Mindezt nem sokkal azután hozták nyilvánosságra, hogy az Európai Unió a hétvégén bejelentette: a Galielo  programra további 2,4 milliárd eurós forrást biztosít. A tervek szerint a Galielo lesz a GPS európai konkurenciája. Az amerikaiak azt ígérik, hogy a harmadikgenerációs GPS sokkal pontosabb lesz, mint elődje.

Emellett pedig megbízhatóbban is fog üzemelni.

Katonai és gazdasági előnyök a helymeghatározással

Felismerve a muholdas helymeghatározásban rejlo gazdasági lehetoségeket, a NAVSTAR GPS rendszer modernizálását 1996-tól új szempontok szerint tervezték. Az elso érdemi lépés a pontosságot szándékosan rontó korlátozott hozzáférés (SA, Selective Avability) kikapcsolása volt 2000 májusában. Idoközben az elöregedett GPS holdak felváltására a Lockheed Martin 21 darab kiegészíto (IIR, replenishment) muholdat tervezett, melyekbol az elso a fellövés során megsemmisült, de 12 darabot sikerrel pályára állítottak.

A fennmaradó 8 holdat a felmerült polgári és katonai igényeknek megfeleloen újratervezték, és IIR-M (modernizált) elnevezéssel folyamatosan állítják pályára. 2005. szeptember 25-én lőtték fel az elso IIR-M muholdat, melynek sikeres beüzemelése azóta megtörtént, így napokon belül sor kerülhet a következo ilyen hold pályára állítására. A Block IIR-M muholdak nagyobb jelerosségel dolgoznak, és új típusú jeleket is sugároznak.

Mit tud majd és mikor az új GPS rendszer?

A tervek szerint 1 méteres pontossággal lesz képes a helymeghatározásra. Az amerikaiak azt mondták 2013 végére kezdheti meg működését a fölújított rendszer. Az európai Galileo  rendszer beindítását eredetileg 2008-ra tervezték, ám a jelenlegi állás szerint 2013 előtt nem fog működni.

Versenyhelyzet van kialakulóban, nem csupán az egyes rendszerek teljesítményében, hanem az azok köré tömörülo gyártók és alkalmazásfejlesztok között is. A GPS mondernizálása, a GLONASSZ kiépítése és a Galileo megjelenése révén új lehetoségek nyílhatnak a tervezett fizetos szolgáltatások terén, és az új vevoket igénylo jelszerkezet következtében. 

 Az élet- és vagyonbiztonság szempontjából kritikus alkalmazásoknál a pontosságnál fontosabb a rendelkezésre állás és az integritás magas szintje. A nem kritikus alkalmazások esetében az eszközgyártók a beltéri, városi pozicionálásra fókuszálva feltehetoen az adott módszerrel bevonható holdak száma szerint döntenek majd.

Forrás: Független Hírügynökség - GPS Magazin

Még több multimédia

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!