Magyarország

2018.10.06. 17:49

Gyerekkori vashiány: főként étrendi eredetű

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - A vitamin- és ásványianyag-hiány Magyarországon népbetegség, és nincs ez másképp a gyermekek körében sem, ami nagyrészt a nem megfelelő táplálásra vezethető vissza.

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - A vitamin- és ásványianyag-hiány Magyarországon népbetegség, és nincs ez másképp a gyermekek körében sem, ami nagyrészt a nem megfelelő táplálásra vezethető vissza.

A vashiány igen aggasztó probléma a kisgyermekek körében: az 1-3 éves korosztályban minden negyedik gyermek túl kevés vasat fogyaszt. Ezzel az eredménnyel a régiós átlaghoz (Csehországgal, Romániával és Szlovákiával összehasonlítva) képest Magyarországon jobb a helyzet, de még mindig távol áll az ideálistól. A vaspótlásról a szülők nem igazán gondoskodnak: a szóban forgó korosztály 89 százaléka nem kap semmilyen formában pótlást – összegezte az elso1000nap.hu.

A kisgyermekkori vashiány főként étrendi problémákra vezethető vissza, elsősorban a nem megfelelő táplálás következménye. Fontos azonban leszögezni, hogy ez nem minden esetben a szülő hibája: előfordulhat, hogy a baba egyszerűen válogatós, és a szülő legkitartóbb próbálkozásai sem bizonyulnak sikeresnek. Az étrendje így könnyen egyoldalúvá válhat. Próbáljunk meg minél többször csirkemájat, hüvelyeseket (zöldbabot, lencsét), valamint spenótot becsempészni kisbabánk étrendjébe!

A vashiány tünetei nem azonnal jelentkeznek, hanem hosszú távon figyelhetők meg. Vérszegénység alakulhat ki, amit gyakori fejfájás kísérhet.

HBN


Tanulási zavar is felléphet általa

A vashiány nyomán vérszegénység alakulhat ki, amit gyakori fejfájás kísérhet, de előfordulhatnak viselkedési zavarok, tanulási nehézségek is. Ezért is fontos, hogy kellő mennyiségű vas jusson gyermekünk szervezetébe – írja az elso1000nap.hu.


A gyerekitalok is pótolhatják a vasat

A vasat elsősorban a megfelelő étrenddel lehetne bevinni. Ha azonban ez nehézségekbe ütközik, más megoldást kell találnunk. Szerencsére léteznek olyan, kifejezetten 1-3 éveseknek kifejlesztett termékek, amelyek a szükséges arányban tartalmaznak vitaminokat és ásványi anyagokat, így vasat is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!