Magyarország

2018.09.21. 08:21

Életmentő lehet a korai felismerés

Debrecen - Szeptember 19–24. között rendezik a Familiáris Hiperkoleszterinémia Hetét.

Debrecen - Szeptember 19–24. között rendezik a Familiáris Hiperkoleszterinémia Hetét.

Már gyermekkorban szívinfarktust okozhat a veleszületett magas koleszterinszint, de a korai felismerés életmentő lehet. Hazánkban mintegy 20 ezer és 40 ezer között lehet azoknak a száma, akiknek születésüktől kezdve magas a koleszterinszintjük. Az érintettek csaknem 90 százaléka azonban nem tud róla, hogy familiáris hiperkoleszterinémiában (FH) szenved. Az örökletes betegség gyógyításában élen jár a Debreceni Egyetem – adta hírül az unideb.hu.

– A veleszületett tartósan magas koleszterinszint miatt már korai életkorban súlyos érelmeszesedés alakul ki, ami férfiaknál 55, nőknél 60 éves kor előtt szív-érrendszeri megbetegedésekhez, például szívinfarktushoz vezethet. A betegség egy viszonylag ritkán előforduló fajtájánál már serdülő-, sőt akár kisgyermekkorban is előfordulhat szívinfarktus – hívja fel a figyelmet Paragh György, a Debreceni Egyetem professzora.

Csaknem száz beteget kezelnek

Az ország 18 FH-központjának egyike a Debreceni Egyetem Klinikai Központjában működik, az ellátóhely hazai és nemzetközi szinten is kiemelkedő jelentőségű a betegség diagnosztizálásában, illetve kezelésében. Itt csaknem száz beteget kezelnek, de a régióban jóval több, akár ezer is lehet az érintettek száma.

Paragh György szerint legtöbbször csak későn, az agyi és perifériás érbetegség kialakulása, vagy egy szívinfarktus után derül ki, hogy FH-betegség áll a tünetek hátterében. A professzor úgy véli, a kellő időben történő felismerés jelentősen növelné a betegek életkilátásait, és a szövődményeket is meg lehetne előzni.

– Tipikus tünet 45 éves kor előtt a szaruhártyán egy fehér kerek gyűrű megjelenése, valamint az esetek egy részében „dudorok” keletkeznek az inak feszítő felszínei felett. Árulkodó jel lehet, ha a családtagoknál, szülőknél 55 éves kor előtt nagyon magas koleszterinszintet mértek, előfordult szívinfarktus vagy stroke – fejtette ki a szakember.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!