Magyarország

2018.03.07. 07:36

Magyarország egy svéd világutazó szemével

Magyarország - A fiatal blogger 55 pontban fogalmazta meg, miért érdemes hazánkba ellátogatni.

Magyarország - A fiatal blogger 55 pontban fogalmazta meg, miért érdemes hazánkba ellátogatni.

„Magyarország nemzeti italáról azt mondják, hogy az összetört szívtől a megfázásig mindent gyógyít. Akár igaz, akár nem, de az biztos, hogy a pálinka a világ egyik legfinomabb röviditala. Egy régi magyar mondás szerint, amiből lekvárt lehet főzni, abból pálinkát is”

– írta mindezt Alex Waltner, a Swedish Nomad néven ismertté vált svéd világutazó blogger és fotográfus a www.swedishnomad.com oldalán, ahol 55 érvet sorakoztatott fel arra, miért is utazzon el mindenki legalább egyszer kishazánkba.

A közelmúltban megjelent cikket nagyapjának, Waltner Gézának ajánlotta, aki egy borsodi településen, Sajószentpéteren él.

Gulyás és lángos

A svéd fiatal többször járt már hazánkban, és nem volt rest ellátogatni az ország szinte mindegyik szegletébe, élményeiről pedig listát írt. – Magyarország egy gyönyörű ország, aminek hosszú története van, a magyarok pedig gyönyörűek és kedvesek. Azonban el kell ismerni, a magyar örökségem miatt kissé elfogult vagyok. Kedvenc ételem a gulyás és a lángos, az italok közül pedig legfinomabb a pálinka és a tokaji aszú – mondta el a Naplónak a fiatal utazó, aki szerint hazánkban mindenképpen érdemes a borokat is górcső alá venni.

Alex Waltner blogbejegyzésekben és fényképeken őrzi utazásai emlékét | Fotó: Swedish Nomad

Nem véletlen tehát, hogy a listáján több tradicionális magyar étel és ital is megtalálható. Az említetteken kívül a pörkölt, a halászlé, a rakott krumpli, a töltött paprika és káposzta, a paprikás csirke, a meggy- és a húsleves, a hortobágyi palacsinta, valamint a lecsó is nagyon ízlett Alexnek, aki egyébiránt a szintén utazóblogger barátnőjével, Christine-nel járja a világot. Édességek közül megemlíti többek között dobostortát és a somlói galuskát is, amit a legfinomabb magyar desszertek egyikének tart.

Debrecenben is járt

Alex azt vallja, Magyarország mindig különleges helyet foglal el a szívében, hazánk pedig nem csak Budapesten kínál látnivalókat. Elutazott többek között Egerbe, Pécsre, Győrbe, Visegrádra, Szentendrére, Sopronba vagy éppen a cívisvárosba is. – Szerintem Debrecen nagyon szép, emlékeztet a kisebb svédországi városokra, ahova mindig jó érzés ellátogatni – mondta, hozzátéve, legjobb élménye a debreceni termálfürdőhöz köti. – Szeretnék majd még visszatérni Debrecenbe, hiszen nagyon sok mindent szeretnék még ott felfedezni. Mivel azonban rengeteg helyre szeretnék még elutazni, egyelőre nem a közeljövőben megyek majd vissza – mondta.

A Nagytemplom is lenyűgözte a svéd fiatalt | Fotó: Swedish Nomad

Itt tartózkodásakor nemcsak a városokat látogatta meg, elutazott többek között a Hortobágyi és a Kiskunsági Nemzeti Parkba is.

Buli és pihenés

Alex a fővárosi nyüzsgő éjszakai életet is megemlíti. Úgy gondolja, aki Budapestre utazik, Európa egyik legjobb és legkülönlegesebb éjszakáiba csöppenhet. A romos bárokban és az új helyeken egyaránt jól érezhetik magukat a fiatalok, ráadásul az alkohol is olcsó – fogalmazta meg. Természetesen a fesztiválok mellett sem ment el szó nélkül, úgy gondolja, akik szeretnének együtt bulizni a világ különböző pontjain élő emberekkel, mindenképpen jöjjenek el Magyarország legnagyobb fesztiváljaira.

A nyugodtabb kikapcsolódást kedvelőknek pedig a hazai termálfürdőket javasolja. Természetesen a listájáról nem maradhatott ki a Balaton sem, ahol mindenki megtalálhatja a számára megfelelő lehetőséget. A pörgést kedvelők elutazhatnak például Siófokra, de aki a csendesebb zugokat kedveli, szintén megtalálhatja a számításait.

Kicsit magyarul is tud

– Folyékonyan beszélek svédül, angolul, dánul és norvégul, és ismerek néhány alapot a spanyol nyelvből is. Magyarul csak néhány szót tanultam meg, ilyen például a „szia”, a „jó napot kívánok”, a „hogy vagy”, a „nagyon jó” vagy az „egészségedre.” Szeretnék többet is megtanulni, de nagyon nehéz a nyelv – mondta el érdeklődésünkre Alex.

Minderre ebben a bizonyos listában is kitér:

Ha szerencséd van, egy-két helyen meg fogsz érteni néhány szót. A magyar nyelv csodálatos: a finnugor, a finn és az észt rokona.”

Alex úgy véli, a magyar férfiak és nők egyaránt híresek szépségükről, ám mindez nemcsak a külsőre, hanem a belsőre is igaz.

A svéd fiatal szerint a magyarok ragaszkodnak hagyományaikhoz és kultúrájukhoz, és csodálatos házigazdák. Úgy érzi, turistaként nagyon érdekes a különféle népi fesztiválokba belecsöppenni. Alex teljes listáját a www.swedishnomad.com weboldalon találhatják meg, ahol sok más érdekességet olvashatnak azokról a tájakról, ahol már korábban járt, természetesen csodás képekkel illusztrálva.

Számos országban járt

Azt, hogy Alex mennyire szeret utazni, mi sem bizonyítja jobban, hogy barátnőjével mintegy három év alatt 50 országban jártak, és szinte az összes európai országban látogatást tettek. Arra a kérdésre, hogy az eddig látottak közül mely ország volt a legnagyobb hatással Alexre, egyértelműen Japánt emelte ki. Elmondta, nagyon érdekes országnak látja, ahol az élet régi és új dolgai keverednek össze. – A japánok nagyon udvariasak. Annak ellenére, hogy milyen sokan élnek ott, nagyon szervezett a társadalmuk. Tokió a világ legnagyobb városa, még sincs olyan káosz vagy bűnözési szint, amiről beszélni lehet – mondta.

Hozzátette, a világ sok más helyszínével összehasonlítva mindezt nagyon érdekesnek találja. Ugyanakkor az is bámulatos szerinte, hogy Japánban megtartották a régi hagyományaikat és kultúrájukat, de ezek mellett új technológiákat is alkalmaznak.

Vass Kata


[related-post post_id="3071022"]

[related-post post_id="3386854"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!