Magyarország

2017.12.19. 07:51

„Az élet átadásába halni bele” – fáj!

Debrecen, Hajdúszoboszló - A szűk családi körükből is segítségre számíthat az apa a csecsemők ellátásában, nevelésében.

Debrecen, Hajdúszoboszló - A szűk családi körükből is segítségre számíthat az apa a csecsemők ellátásában, nevelésében.

Egy fiatal hajdúszoboszlói édesanya megszülte három kisbabáját, majd nem sokkal később meghalt – számoltunk be róla. A babák a helyzetnek megfelelően vannak, s folyamatos megfigyelés mellett tartják őket az intenzív osztályon – tudtuk meg az édesapától, aki azt is megvallotta, hogy őt lelkileg is nagyon megviselték a történtek. Egyelőre nem tud dolgozni, de szerencsére a munkáltatója is teljes mértékben megértő, és támogatja. Ha nem lenne a megannyi önzetlen segítség, akkor talán már bele is roppant volna – jellemezte a helyzetét.

Hálás vagyok mindenkinek, bármilyen módon segít."

Fábián Tamás egyelőre abban a bérelt lakásban lakik, ahol el akarták kezdeni a közös jövőjüket az öttagúra bővült családjukkal. Az édesapa elmondása szerint a hajdúszoboszlói és a debreceni önkormányzatoktól is kaptak felajánlást többek között a gyermekek ápolásával és a lakhatásuk rendezésével kapcsolatban. A szűk családi körükből is segítségre számíthat a csecsemők ellátásában, nevelésében.

Végül Fábián Tamás azt is hangsúlyozta: most az a legfontosabb, hogy jól vannak a hármas ikrek. Ő nem akar vádaskodni, de a „miértet” mindenképpen tudni akarja, hiszen az igazságnak ki kell derülnie. Egyelőre annyit tudni, amit a kórház a közleményben írt:

Az édesanyát a szülést követően a HELLP-szindróma súlyos vérzéses szövődményével, véralvadási zavarral kezeltük.”

A Napló információi szerint a tragikus esetet a rendőrség közigazgatási eljárásban vizsgálja.

Évente 3-4 anya

A WHO adatai alapján Magyarországon a korábbi évekhez képest 2015-re enyhén emelkedett a 100 ezer élve születésre jutó anyai halálozás: ez a szám 17, amivel a vizsgált 179 ország között az 51. helyen állunk, többek között Szerbiával egy szinten. A KSH adatai szerint 2014-ben 6, 2015-ben 5 „friss” anya hunyt el.

[related-post post_id="3712964"]

– Nálunk évente jellemzően 4-5 édesanya hal meg várandóssága alatt, illetve szülés következtében. A WHO előrejelzésekből dolgozik, ezért a különbség, de nem elfogadható, hogy valaki „az élet átadásába hal bele” – fogalmazott Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára egy októberi sajtótájékoztatón, amelyen bejelentették, hogy program indul a várandósság alatti és a közvetlenül szülés utáni halálozás csökkentésére az Emmi és az MSD Pharma gyógyszeripari vállalat együttműködésével; az államtitkár lett a fővédnöke.

[related-post post_id="3713213"]

A hazai anyahalálozási esetek hátterében legnagyobb számban a terhesség vagy szülés alatt kialakuló, uralhatatlan súlyos vérzés, kardiológiai betegségek, terhességi mérgezés, valamint a trombózisok állnak. Az egyik legveszélyesebb ilyen kórkép a HELLP-szindróma. A különös betűszó a hemolízis – vagyis a hemoglobin kioldódása a vörösvérsejtekből –, a magas májenzimértékek és az alacsony vérlemezke-, azaz trombocitaszám angol megfelelőiből áll össze. Alig két évtizede került a köztudatba, de több forrás is figyelmeztet rá, például „Az a 9 hónap – Útmutató leendő anyáknak és apáknak című könyv” (Arlene Eisenberg, Sandee Hathaway, Heidi Murkoff szerzőhármas) határozottan kéri, hogy gyanús tünetek (a keretes részben sorolt) esetén vérvizsgálat kell, amennyiben a teszt alacsony trombocitaszámot, magas májenzimértékeket és hemolízist jelez, az egyértelműen HELLP-szindrómára utal.

Megkeresni az okokat

Mint azt a fővárosi Trombózisközpont doktornőjétől, dr. Szélessy Zsuzsannától megtudtuk (nem e konkrét eset kapcsán), előre nem szűrhető betegség a HELLP-szindróma, a tünetei pedig – sajnos – egyszerű betegségre (s a várandósság velejárójára) is utalhatnak: általános ro­ssz közérzet, gyomor- és bélrendszeri fájdalom, émelygés, hányás, fejfájás. Gyakran kezeletlen magas vérnyomás, illetve egy genetikai fokozott trombózishajlam áll a hátterében. Tudósok szerint a betegség gyakran a placenta ereiben kialakult vérrög miatt lép fel.

HBN-BB, VA, kormany.hu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!