Magyarország

2017.04.18. 14:33

Egyetlen jel elég lehet a bénulás elkerüléséhez

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - A szélütés minden órájában kb. 700 km idegpálya és 2 millió idegsejt pusztul el.

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - A szélütés minden órájában kb. 700 km idegpálya és 2 millió idegsejt pusztul el.

Évente világszerte 15 millió ember, míg hazánkban 45-50 ezer ember kap szélütést. Magyarországon minden harmadik beteg azonnal, minden hatodik pedig egy hónapon belül meghal. A Magyar Stroke Társaság – összefogva az Országos Mentőszolgálattal, valamint az egészségügyért és sportért felelős államtitkársággal megalkotta a „Együtt a stroke ellen 2016–2020” kampányt. Magyarországon évente mintegy 40 ezren kapnak szélütést, azonban mindössze 5-7 százalékuk kerül idejében kórházba. Dr. Szapáry László a Magyar Stroke Társaság elnöke szerint az elmúlt években csökkent a stroke-betegek száma, de ez az arány még így is jóval magasabb, mint például Ausztriában.

Nincs mire várni

Nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy ha valaki a stroke tüneteit észleli – hirtelen beszédzavar, egyensúlyvesztés, féloldali végtag bénulás vagy zsibbadás – nem szabad várni a háziorvosra, vagy arra, hogy másnapra kialussza a betegséget, hanem rögtön tárcsázni kell a 104-es számot, ugyanis a mentősök jól tudják, hol kaphatják meg 3-4 órán belül a betegek azt a vérrögoldó kezelést, amellyel nem csak a túlélés esélyét lehet növelni, hanem elkerülhető a maradandó károsodás. A tünetek lehetnek múló jellegűek, de visszatérhetnek, ezért már a legkisebb jelnél azonnal orvoshoz kell fordulni.

HBN


Évente világszerte 15 millió ember, míg hazánkban 45-50 ezer ember kap szélütést. Magyarországon, minden harmadik beteg azonnal, minden hatodik pedig egy hónapon belül meghal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!