Magyarország

2013.01.10. 07:55

Ha csődbe ment a család

Debrecen - A KDNP az év elején benyújtja a magáncsőd intézményéről szóló törvényjavaslatot az Országgyűlésnek.

Debrecen - A KDNP az év elején benyújtja a magáncsőd intézményéről szóló törvényjavaslatot az Országgyűlésnek.A magáncsőd azoknak az embereknek kínál szabadulást az adósságtehertől, akik rendelkeznek vagyonnal, végzettséggel, munkával, de a felhalmozott adósságuk messze felülmúlja vagyonuk mértékét. Számukra az lesz a segítség, hogy bizonyos feltételek mellett a mínusz helyett nulláról indulhatnak. A magáncsőddel a fizetésképtelen adósok élhetnének.

Kiszolgáltatott

Ők azok, akik jellemzően jelzáloghitel vagy autóhitel mellett fedezetlen tartozásokkal, folyószámlakölcsönnel, fogyasztási kölcsönökkel, illetve közüzemi számlákkal is tartoznak (a végrehajtások többsége egyébként ilyen apróbb ügyek miatt indul), a számlatengerben pedig sokan menthetetlenül elvesznek. Ha egy ilyen adós ellen valamelyik hitelezője eljárást indít, az gyakran káoszhoz, visszaélésekhez vezet, az ilyen helyzetekben pedig az adós teljesen kiszolgáltatott, sokszor a lakása és más nagyobb értékű, hitelfedezetként szereplő vagyontárgya eladása után is adós marad. A csődvédelem a még menthető adósokon segítene, akiknek a bevételeikből, lakásuk és ingóságaik értékesítéséből tartozásaik egy részét rendezni lehet.

Csődgondnokok

Az érintettek anyagi felügyeletét csődgondnokok vennék át, ők döntenének vagyontárgyaik értékesítéséről, illetve a fizetésüket is ők osztanák be. A pénzügyi gyám akár öt éven keresztül irányíthatná a csődvédelmet kérők összes pénzügyi lépését, hogy az adósok a csődvédelem időszaka alatt egyenesbe jöjjenek, az eljárás végére pedig megszabaduljanak adósságaiktól. Ez úgy lehetséges, hogy a csődeljárás lezárásakor fennálló adósságot, ha az adós a csődgondnokság alatt mindent szabályt betartott, a hitelező, vagy a hitelezők az előzetes megállapodás függvényében elengedik. Akiknek viszont az adósságaik arányában nincs számottevő vagyonuk és jövedelmük, hiába menekülnének a magáncsődbe, nem tudnák a feltételeket teljesíteni. Ebben az esetben a magáncsőd csak időleges segítséget jelentene, vagy még azt sem, ha már az előzetes átvilágítás során kiderül, hogy „menthetetlen" az erre jelentkező.

HBN

Kiknek segít? Kiknek kínál szabdulási lehetőséget?

  • Akinek van vagyona
  • Akinek van végzettsége
  • Akinek van munkája
  • Akinek az adóssága messze felülmúlja a vagyonát
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!